Народна странка

Алексић за „Данас“: Афера „Јовањица“ највише уздрмала власт

Алексић за „Данас“: Афера „Јовањица“ највише уздрмала власт

Ауторски текст потпредседника Народне странке и народног посланика Мирослава Алексића објављен у листу "Данас".

 

Нема дилеме, заплена 650 килограма суве марихуане, четири тоне сирове и 65.000 стабала те биљке на „Јовањици“ очигледно је много заболела режим.

Иако су желели, нису могли да сакрију истину да су делови државног апарата, под апсолутном контролом Александра Вучића, давали подршку и логистику највећој производњи марихуане на 12 хектара надомак Београда.

Пуних 12 дана од акције откривања плантаже марихуане владао је медијски мук.

Изостале су уобичајене конференције надлежних, хвалисање највећом запленом, специјалне емисије, насловне стране режимских таблоида са вестима о спектакуларној акцији полиције и наравно заслугама највећег од свих, првог и непоновљивог вође српских напредњака.

Неко јако моћан наредио је медијима под контролом власти, дакле скоро свим медијима, да забораве на тему коју је стидљиво објавила Радио-телевизија Војводине, да се током ноћи 14. новембра догодила акција на имању „Јовањица“ и да су неки људи ухапшени.

Трагом те вести, а обављајући посао народног посланика покренуо сам у Скупштини Србије питања око овог несвакидашњег догађаја, а онда је настала паника и борба да се заштите сви из власти који су се радо сликали на „Јовањици“, дружили са власником тог добра Предрагом Колувијом, водали га по свету и сарађивали с њим.

Та борба траје ево већ трећи месец и власт на све начине покушава да се „опере“ од случаја највеће производње марихуане у Европи.

Александар Вучић је у новогодишњем интервјуу „Блицу“ јавно признао да су у случај „Јовањица“ умешани људи из МУП-а, БИА и Војске Србије, који су обезбеђивали прстен заштите за производњу марихуане.

Вучић је водио Колувију у Москву и Астану као члана привредне делегације Србије и представљао га Русима као успешног произвођача органске хране.

Колувија је од Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) добила кредит од 3,9 милиона евра из буџета Србије, а кључни човек за доношење те одлуке био је председник Управног одбора АОФИ-ја Раде Петровић, председник Општинског одбора СНС-а Чукарица.

Колувија је уз „Кнез петрол“ и друге фирме један од највећих донатора БИА, која годинама није успела да утврди да се на неколико десетина километара од њеног седишта марихуана производи у индустријским размерама.

Власник „Јовањице“ био је чест гост на трибинама у организацији СНС-а на којима је држао предавања о органској производњи хране, а Колувија је и кум напредњачког функционера Драгомира Петронијевића.

Све ово, као и друге ствари о којима сам говорио, јесу чињенице о којима сам обавестио јавност.

Међутим, све то није важно, па иако се докаже да су неки прваци режима одговорни за „Јовањицу“, важно је заштитити председниковог брата Андреја Вучића, и то по сваку цену и не бирајући средства.

Прво, у тужилаштву је предмет добио тужилац упућен из Вишег суда у Београду, који је иначе и раније водио предмете који се тичу породице Вучић, попут случаја „Жандарми“.

Друго, одређен је партијски адвокат, који заступа и Милутина Јеличића Јутку из Бруса, брине да Колувија не „пропева“ о свему, и да га убеђује како ће случај пасти јер ће се утврдити да на плантажи није ни било марихуане, већ само индустријска конопља.

Трећа критична тачка, полицајац Слободан Миленковић као кључни сведок, напрасно бива саслушан на полиграфу од стране унутрашње контроле МУП-а, а потом попут инсерта у крими-филму у камеру изјављује да браћа Вучић немају везе са „Јовањицом“.

Пошто ни то, међутим, није било довољно уверљиво, на сцену је ступио потпредседник СНС-а Милош Вучевић, који је против браће Вучић поднео лажну пријаву да се утврди да су невини и како у будућности не би одговарали у овом случају.

Поменути тужилац, наравно, експресно утврђује негативну чињеницу, а није се сетио да позове и мене на саслушање поводом информација које сам му доставио.

После два месеца Тужилаштво за организовани криминал излази са првим саопштењем од откривања случаја у којем наводи да браћа Вучић немају никакве везе са Колувијом и „Јовањицом“.

Паметном довољно…

Пуна три месеца након заплене велике количине марихуане држава крије од грађана ко су људи из власти који су пружали заштиту криминалу на „Јовањици“.

Александар Вучић првенствено дугује јавности одговоре ко су људи из полиције, БИА и војске који су пружали прстен заштите Колувији. Да ли су ти људи саслушани и шта је предузето поводом његовог признања?

Колика је вредност заплењене индијске конопље и колико је тачно заплењено? Да ли је количина остала иста као што је првобитно саопштено?

Добио сам две тужбе од Андреја Вучића због случаја „Јовањица“, а од Марије Обрадовић и других локалних напредњачких функционера добио сам још пет тужби о случају „Гаково“.

Од министра одбране Александра Вулина нисам добио тужбу, иако је више пута најављивао да ће доказати да је тамо брао парадајз, а да није окопавао марихуану.

Суђење ће свакако бити прилика да изнесем сва сазнања и доказе о „Јовањици“ и о осталим криминалним аферама напредњачког режима браће Вучић, која сам износио у Скупштини Србије и у медијима.

Афера „Јовањица“ уздрмала је власт више од свих афера, а ја ћу наставити да постављам питања о том криминалу све док се не сазна пуна истина, а она ће се сазнати када тужилаштво, судство и полиција буду радили независно и без политичких притисака.

То ће се догодити по промени власти, па ће многима који се данас праве луди бити врло непријатно. Тај дан није далеко… мислите о томе.

 

Мирослав Алексић
потпредседник Народне странке и народни посланик