Народна странка

Алексић Тужилаштву за организовани криминал доставио информације о Јовањици и поднео кривичну пријаву против Вучевића

Алексић Тужилаштву за организовани криминал доставио информације о Јовањици и поднео кривичну пријаву против Вучевића

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић поднео је данас кривичну пријаву против градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића због лажног пријављивања и ометања правде и доставио Тужилаштву за организовани криминал информације о случају "Јовањица", названом по пољопривредном добру код Београда на којем је заплењена велика количина марихуане.

Алексић је новинарима испред Тужилаштва за организовани криминал рекао да је Вучевић подношењем пријаве, која укључује председника Србије Александра Вучића, заправо "стао у заштиту његовог брата Андреја Вучића".

"Вучевић је поднео кривичну пријаву против председника Србије, иако председник није тема, него је тема његов брат. Тиме покушава да прикрије учешће Андреја Вучића у случају 'Јовањица'", рекао је Алексић.

Алексић је навео да кривична пријава коју је поднео Вучевић, поред заштите Андреја Вучића, представља и покушај да се изврши притисак на правосудне органе.

Потпредседник Народне странке је додао да је тужилаштву доставио податке о случају "Јовањица" подељене на 13 тачака.

"Поднео сам иноформацију са свим подацима са којима располажем о случају ’Јовањица’. Доставили смо 13 тачака са прилозима и очекујем да тај материјал буде придодат случају који се пред тим тужилаштвом већ води", рекао је Алексић.

Он је навео да је дошао и до информације да је данашњи саветник председника Србије за пољопривреду Драган Гламочић 2016. године водио руске делегације са званичним представницима Москве на „Јовањицу“ како би представили производњу на том добру и остварили контакте за продају производа највећим руским трговинским ланцима.

"То се десило одмах након самита на којем је ухапшени власник ’Јовањице’ Предраг Колувија био члан привредне делегације коју је предводио Александар Вучић", рекао је Алексић.

„Држава је недвосмислено пружала логистику Колувији на чијем имању је пронађен засад од 12 хектара марихуане, највећи у Европи. Сви контакти које је Колувија имао са представницима власти и СНС-а говоре да је му је држава давала логистичку подршку. Важно је да случај буде истражен до краја и да се утврди ко је у државном врху учествовао у том послу“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је „Јовањица“ случај који „није откривен баш случајно“, него је резултат сукоба клана министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и клана Андреја Вучића.

„Небојша Стефановић је, не стопирајући истрагу о ’Јовањици’ задао ударац Андреју Вучићу и његовим интересима, као и Александру Вучићу. Зато су, са друге стране, сада у току освета и страховит притисак браће Вучић на све блиске сараднике и људе повезане са Небојшом Стефановићем. Реч је о људима из полиције и ван ње. Очекујем да ће се тај сукоб продубљивати и у наредном периоду“, рекао је Алексић.

Алексић је поновио да се „основано сумња“ да је обезбеђивање „Јовањице“ координирао високи функционер МУП-а Милан Кендија, звани Кенди.

Обезбеђивање ’Јовањице’ обављала је фирма ’Ронин елит секјурити’, у власништву Аленка Лазова, који је у блиским односима са Кендијом. Требало би испитати где је Кендија био током акције хапшења и расветлити његову улогу, да ли је желео да стопира истрагу или не. Тужилаштву за организовани криминал сам предао и информацију о Кендији“, рекао је Алексић.

Алексић је казао и да се у јавности појавила „незванична информација“ да је један део марихуане заплењене на „Јовањици“ спаљен у термоелектрани у Обреновцу.

"Тражићу од надлежних органа да одговоре да ли је пре спаљивања извршено вештачење, да ли се знају количине марихуане и колики је садржај ТХЦ-а (тетрахидроканабинола)", рекао је Алексић.