Народна странка

Алексић: Европа више не ћути о криминалу у Србији, Вучић ће морати да објасни Јовањицу

Алексић: Европа више не ћути о криминалу у Србији, Вучић ће морати да објасни Јовањицу

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је Европска унија „одлучила да више не ћути“ о корупцији и криминалу у Србији, чији су генератори у врху власти, што показује и усвајање амандмана Одбора за спољне послове Европског парламента на извештај о Србији, којим се тражи да до краја буду разрешене афере „Јовањица“, „Крушик“ и „Телеком“ и да се дође до правде у случају „Савамала“.

„Србијом управља криминални клан и то виде и Европа и свет. Очекујем да ће се о томе и те како говорити. Председник Србије Александар Вучић држи лекције и нама и Европљанима о ’Јовањици’, али није рекао зашто је власника тог добра Предрага Колувију, оптуженог за највећу производњу марихуане у Европи, водио по европским сајмовима нити зашто су се функционери СНС-а дружили са Колувијом“, рекао је Алексић у Фејсбук интервјуу листу „Данас“.

„Тек ћемо слушати о ’Јовањици’, доћи ћемо и до политичких налогодаваца из врха власти. Чућемо нова сазнања када буде ступила на снагу оптужница у предмету ’Јовањица 2’, којом су обухваћени службеници БИА, МУП и ВОА, који су штитили Колувију. Нека Вучић пита Братислава Гашића, Дијану Хркаловић и Небојшу Стефановића шта су радили службеници БИА и МУП на 'Јовањици' и ко им је дао налог да буду тамо“, рекао је Алексић.

Упитан о предстојећем дијалогу власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ, Алексић је одговорио да ако се не буду стекли услови за фер изборе, онда их не би требало ни одржавати.

„Верујем да ће режим бити вољан за договор, јер су алтернатива договору и нормалним изборима немири, протести и проблеми. Опозиција која је бојкотовала изборе тражи само оно што је тековина у свим демократским државама – елементарне медијске слободе и фер изборни процес без притисака и куповине гласова. Тражимо поштовање и спровођење закона и могућност да људи слободно искажу своје политичко опредељење на изборима“, рекао је Алексић.

Упитан о одлуци дела опозиције да више не бојкотује „режимске медије“, Алексић је одговорио да „не би гостовао на телевизији Пинк, јер сматра да то није медиј, него Вучићево пропагандно гласило“.

„Сматрам да нико ко искрено жели да се бори против Вучића не би требало да на било који начин легитимизује Пинк. Пинку је одавно требало да буде одузета национална фреквенција, јер је сваког дана злоупотребљава и крши закон“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да ће се увек одазвати позиву да гостује на Радио-телевизији Србије, коју плаћају сви грађани, и да би на РТС-у радо говорио о „Јовањици“.

„’Јовањица’, међутим, никада није била тема за РТС, осим када су јавили да је председников брат Андреј Вучић првостепено добио тужбу против мене, а претходно нису пренели ниједну моју изјаву о том случају. Национална телевизија се није бавила ’Јовањицом’“, рекао је Алексић.