Народна странка

Алексић: Не би ме изненадило да власт подигне цензус

Алексић: Не би ме изненадило да власт подигне цензус

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је најава измене изборних закона покушај манипулације власти и да не би било изненађење и када би цензус за улазак у скупштину био враћен на пет одсто освојених гласова на парламентарним изборима, али да он „и нема ништа против“ повећања цензуса.

„Власт покушава да по свом нахођењу измени изборне законе пре почетка преговора са опозицијом. Намеравају да измене оно за шта процене да ће их најмање коштати и што ће им омогућити да наставе да злоупотребљавају законе ове земље и да наставе да краду изборе као што су радили и до сада”, рекао је Алексић порталу Нова.рс.

Алексић је додао да власт намерава да промени законе пре почетка преговора како би после могла да каже да „не може да мења законе који су већ измењени“.

„Они желе да предухитре разговоре. Њихова намера је да симулирају разговоре са странкама које наводно не желе представнике Европске уније зато што су то партије које суштински нису бојкотовале изборе и које су, свесно или несвесно, сарадници режима”, рекао је Алексић.

"Режим Александра Вучића изнова организује нове представе којима жели да покаже да је спреман да промени политички амбијент у Србији и да нормализује односе, а суштина је да избегава да поштује кључне захтеве опозиције и све примедбе цивилног сектора", додао је Алексић.

Алексић је навео да цензус уопште није требало ни спуштати, а да је власт то учинила „у сусрет лажним изборима“.

“Циљ је био да изведу што више странака које су спремне да глуме опозицију. Не би ме изненадило да врате цензус на пет одсто, али и немам ништа против тога. Напомињем да промене изборног закона морају да буду део свеобухватног договора између власти и опозиције”, закључује Алексић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је јуче да је у току припрема измена Закона о избору народних посланика, Закона локалним изборима и Закона о избору председника Републике.