Народна странка

Алексић: Држава три месеца крије најважније одговоре о Јовањици

Алексић: Држава три месеца крије најважније одговоре о Јовањици

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас три месеца од откривања запене марихуане на „Јовањици“ надлежни државни органи јавности дугују одговоре на питања на ко су људи из власти који су подржавали највећу производњу марихуане у Европи и какве су везе власника „Јовањице“ Предрага Колувије са режимом.

„Првенствено Александар Вучић дугује јавности одговоре на питања ко су људи из полиције, БИА и војске који су пружали прстен заштите Колувији и производњи марихуане. То је Вучић сам признао у новогодишњем интервјуу ’Блицу’. Да ли су ти људи саслушани и шта је предузето тим поводом“, упитао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.  

 „Да ли је обављено вештачење заплењене марихуане како би се утврдио проценат садржаја ТХЦ-а (тетрахидроканабилнол, активни састојак марихуане), колика је вредност заплењене индијске конопље и колико је тачно заплењено, односно да ли је количина остала иста као што је првобитно саопштено, односно 650 килограма марихуане и 65.000 биљака“, питао је Алексић.

Потпредседник Народне странке је показао недавно снимљене фотографије са „Јовањице“ на којима се види да је марихуана посечена и да је расклопљена лабораторија у којој се канабис сушио и паковао.

Алексић је рекао да је добио седам тужби поводом навода које је у јавност изнео о „Јовањици“, од којих неколико само од брата председника Србије Андреја Вучића.

„Ја ћу на тим суђењима изнети све доказе о ’Јовањици’“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да је афера „Јовањица“ уздрмала власт више од свих афера, и најавио да  ће наставити да поставља питања све док се не сазна пуна истина.

„Режим злоупотребљава институције и само му је важно да се на сваки начин ’оперу’ челници режима и да се на сваки начин покаже како браћа Вучић нису повезана са ’Јовањицом’“, рекао је Алексић.

Алексић је поново питао да ли је Колувија био донатор БИА и да ли је безбедносној агенцији купио брод, и подсетио да је власник „Јовањице“ од државе добио 3,9 милиона евра подстицајних кредита, као и да је у организацији СНС-а држао предавања о узгоју органске хране.

Алексић је, упитан о бојкоту, одговорио да ће градоначелник Шапца Небојша Зеленовић бојкотовати предстојеће изборе, и да ће они који себе називају опозицијом а учествоваће на изборима најављеним за 26. април, заправо учествовати у „шибицарењу“ председника СНС-а Александра Вучића и превари, вођени личним интересима.

„Ако сви имамо велики заједнички циљ промене система, онда се не могу парцијално бојкотовати избори, јер нема разлике у изборним условима у Шапцу и другим градовима – исте су телевизије са националном фреквенцијом, исти медији, иста цена нафте за пољопривреднике… Морамо одлучно у бојкот избора на свим нивоима“, рекао је Алексић

Алексић је истакао да о изласку на локалне изборе у Шапцу и Параћину у Савезу за Србију није било речи до пре 10 дана и да то нико није помињао.

„За Народну странку и Савез та вест је била непријатно изненађење. Ако је неко раније имао намеру да изађе на локалне изборе, онда то је то могао да изнесе на седници Председништва СЗС“, рекао је Алексић.