Народна странка

Алексић: Закон о испитивању порекла имовине предизборни маркетинг и легализација крађе

Алексић: Закон о испитивању порекла имовине предизборни маркетинг и легализација крађе

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је предложени Закон о испитивању порекла имовине „предизборни маркетинг власти и легализација крађе и корупције“ које су у претходних осам година починили људи на власти.

„Народна странка ће, када дође на власт, донети закон о одузимању имовине и наћи ћемо начин да одговарају сви који су одговорни за пљачку у претходних осам година“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.  

„Законом који данас на дневном реду парламента није предвиђено нити кажњавање нити одузимање имовине него да свако ко је незаконито стекао имовину може да плати порез. Да јесте, први би на удару били министри, директори и функционери власти који би морали да доказују како су стекли имовину“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је власт одлучила да сада усвоји тај закон како би у предизборној кампањи приказала да „нешто ради у борби против корупције“.

„Председник Србије Александар Вучић је 2012. године дошао на власт на крилима обећања да ће се борити против корупције, али је корупција у последњих осам година достигла највеће размере у протекле две деценије“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је и по важећим законима могуће испитивање порекла имовине унакрсном провером и запленом нелегално стечене имовине и без предложеног закона.

Потпредседник Народне странке је рекао да имовина породице Александра Вучића, према имовинској карти коју је објавио „Крик“ у оквиру базе имовине политичара, износи укупно 1,28 милиона евра и да има површину од 832 квадратна метра.

„Неко мора да објасни како се до толике имовине дође са платом од хиљаду и нешто евра. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који прима плату од око 150.000 динара има вилу од 242 квадратна метра, вредну 320.000 евра. Како је могуће? То би требало да испитају државне институције“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио и тетку жене министра одбране Александра Вулина, која је министру наводно поклонила 205.000 евра за стан, а потом је Агенција за борбу против корупције поднела кривичну пријаву коју је тужилаштво одбацило.