Народна странка

Алексић: Распад система одбране од града, Недимовић мора да одговара

Алексић: Распад система одбране од града, Недимовић мора да одговара

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић упитао је данас министра пољопривреде Бранислава Недимовића и председницу Владе Србије Ану Брнабић када ће и на који начин пољопривредницима бити надокнађена штета од града која је, као и претходних година, настала јер држава нема ефикасан систем одбране, и ко ће одговарати за „распад система“.

„Пољопривредници очекују одговоре. Држава нема новца да купи ракете, а нема ни стрелце, јер неће да раде за 4.000 динара месечно. Када бисмо и имали ракете и стрелце, онда не функционише систем јављања, јер стрелци не добијају команду како да дејствују. Дакле, потпуни распад система“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је упитао када ће Ана Брнабић да смени одговорне, и подсетио да штету плаћају пољопривредници, али и сви грађани, јер су пољопривредници који су претрпели штету од града тужили државу и добили пресуде за накнаду штете на износе између 20.000 евра и 50.000 евра.

„Реч је о милионима евра који ће бити плаћени из републичког буџета, односно новцем свих грађана“, рекао је Алексић.

Алексић је питао и ко је одговоран за то што се стрелцима не плаћају доприноси по уговорима које су потписали са Републичким хидрометеоролошким заводом (РХМЗ).

„Држава вара људе који би требало да раде за државу. Само Вишем суду у Београду поднето је више од 200 тужби стрелаца, и донете су пресуде по којима ће држава морати да исплати надокнаде које им дугује. Министар финансија Синиша Мали се хвали суфицитом у буџету, а држава није у стању да плати стрелце“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је од 1.800 противградних станица у функцији свега 1.200, јер за 600 станица нема стрелаца који би радили по сменама 24 сата дневно седам дана у недељи за надокнаду од 4.000 динара месечно.

„Последњи је тренутак да Недимовић, политикант који нема никакве везе са пољопривредом, одговара уместо што држи лекције пољопривредницима да за противградне системе уложе 15.000 евра по хектару. Пољопривредници немају за основна средства, а камоли за прескупу одбрану против града“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да сваке године, када град нанесе штету, Недимовић и сви надлежни сажаљевају пољопривреднике и обећавају како ће направити систем, а на крају се штета која годишње износи између 40 милиона евра и 60 милиона евра свали на леђа пољопривредника.

„Град је у последња два месеца нанео велике штете, али нема никаквих конкретних корака и само слушамо празне приче и обећања. Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић је јуче на седници Одбора за пољопривреду рекао да је систем одбране од града у Србији најбољи у свету“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да је у стварности у свету успешност одбране од града између 60 одсто и 70 одсто, а у Србији тек око 30 одсто.