Народна странка

Алексић: Потребна нам је економска правда, корупција је врхунски приоритет власти, Телеком је пример

Алексић: Потребна нам је економска правда, корупција је врхунски приоритет власти, Телеком је пример

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је „корупција врхунски приоритети власти“ и да је зато неопходно спровести „економску правду која ће решити монополе“ и омогућити домаћим привредницима да се развијају, уместо што страхују да ће због нових намета морати да затворе своје фирме.

„Телеком је дао 500 милиона евра за куповину малих кабловских оператера, који су плаћени и 20 пута скупље, а део тог новца се прелио и на телевизије Прва и О2. Моравски коридор ће коштати 300 милиона евра више од првобитно понуђене цене. То су рупе кроз које одлази новац грађана и то објашњава зашто нам је здравство руинирано и пољопривреда нестаје, а образовни систем на ниским гранама“, рекао је Алексић зрењанинској телевизији КТВ.

Алексић је истакао да је „уз економску правду потребан и економски патриотизам“, односно помоћ домаћој привреди и подстицање домаће потрошње.

„У највећим трговинским ланцима продаје се углавном увозна роба, а увозне јабуке су три пута скупље од цене по којој домаћи произвођачи исте такве јабуке продају у Русији. Тако домаће најквалитетније јабуке завршавају у иностранству, а наши грађани такве јабуке плаћају три пута скупље“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је пољопривреда уништена, људи одлазе са села, имања су запарложена, док држава „води потпуно погрешну политику“, јер помаже развој „100 велепоседника повезаних са режимом“, уместо да подстиче развој 500.000 малих пољопривредних газдинстава.

„Огромне субвенције које се дају државним предузећима за плате ботова и активиста владајућих партија потребно је преусмерити за подршку домаћим предузетницима“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се „читава економија свела“ на то да председник Србије Александар Вучић странцима даје огромне субвенције, ослобађа их пореза и поклања им земљиште „само да би се он сликао са њима“, и додао да није спорно борити се за инвестиције које доносе нове технологије, али је „велики проблем што се увози технологија коју су развијене државе одбациле“.

Потпредседник Народне странке је, поводом усвајања републичког буџета за 2021. годину, навео да је буџет саме Владе Србије повећан за 22 милијарде динара, док су са друге стране републичком буџету смањена средства за образовање и животну средину, па и здравство.

„Србија иде ка преко 30 милијарди евра јавног дуга, који ће бити већи од 60 одсто бруто друштвеног производа, а рупа од четири милијарде евра се мора попунити новим задуживањем и чека нас велика економска криза“, рекао је Алексић.