Народна странка

Алексић: Непозната политичка позадина убиства Ђинђића, неразјашњено убиство Ивановића

Алексић: Непозната политичка позадина убиства Ђинђића, неразјашњено убиство Ивановића

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да 16 година после убиства премијера Зорана Ђинђића није позната политичка позадина тог убиства, а држава под влашћу СНС-а није у стању ни да пронађе убице Оливера Ивановића.

„Ђинђића сада својатају и они који су се веселили када је убијен, а ми још не знамо политичку позадину убиства премијера. Убиство Ивановића је друго политичко убиство, после убиства премијера. Питам министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића докле је стигла истрага о убиству Ивановића“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је подсетио да је председник Србије и СНС-а Александар Вучић обећао да ће, ако органи самопроглашеног Косова не нађу убицу, то учинити српске службе, али су грађани од Вучића само чули да је он на основу полиграфског испитивања закључио да Милан Радоичић није убица.  

Први потпредседник Народне странке је, поводом најаве оставке председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке, оптуженог за сексуално узмемиравање Марије Лукић, подсетио да је Јеличић 1. марта „у медијима најавио да ће поднети оставку“, а да је Вучић сутрадан рекао да је СНС одлучио да он не буде више на тој функцији.

„Данас је 12. март и Јеличић још није поднео оставку. Позивам 29 одборника Скупштине општине Брус да данас смене Јеличића, који сада изводи маневар преласка у Српску радикалну странку да би избегао смењивање“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је Марија Лукић добила претеће поруке смрћу да ће проћи као Оливер Ивановић јер јавно говори о злостављању којем је била изложена од Јеличића.

„Марији Лукић је данас угрожен живот. Питам министра Небојшу Стефановића шта су надлежне службе учиниле да заштите Марију Лукић“, навео је Алексић.

Алексић је Вучића и председницу Владе Србије Ану Брнабић упитао зашто су прекршили обећање и наставили разговоре са косовским Албанцима, иако су рекли да то неће учини док не буду пронађене убице Оливера Ивановића.

„Иза тога су уследиле таксе од 100 одсто и платформа Албанаца. Питам Вучића и Ану Брнабић зашто представници Српске листе седе у скупштини и влади самопроглашеног Косова? Они само формално не долазе на седнице, а суштински седе у влади и примају плату. Зашто наши људи седе у влади у Приштини, која није открила убице Ивановића, увела таксе и усвојила преговарачку платформу против Србије и није испунила ништа из бриселских споразума“, рекао је Алексић.

Алексић је, упитан о евентуалном учешћу опозионих посланика на седници парламента заказаној за следећу недељу на којој ће се, на захтев „формално опозиционих“ ЛДП и ЛСВ расправљати и питањима везанима за Војводину, одговорио да „нема разговора о учествовању на тој седници“

„То је трик да власт врати опозицију у скупштинске клупе. Не би ме зачудило ни да сада закажу седницу о Косову“, рекао је Алексић, и истакао да се опозиција сигурно неће враћати у скупштинску салу док не буде смењена председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је урушила парламентарну дебату и скупштину као институцију.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић питала је министра одбране Александра Вулина о стварној сврси „петнаестодневног служења војног рока“, за које позиве добијају грађани Србије.  

„За 15 дана не могу ни чизме да се разгазе. Колико то кошта грађане Србије? Да ли је то навикавање људи на мирис рата који би нас евентуално могао очекивати везано за ситуцаију на Косову и Метохији или је то завођење народа да бисмо имали о чему да причамо“, упитала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је упитала Вучића када ће представити преговарачку платформу Београда за преговоре са косовским Албанцима.