Народна странка

Алексић за Данас: Сви докази су у Вучићевом и Колувијином телефону

Алексић за Данас: Сви докази су у Вучићевом и Колувијином телефону

Преузето са сајта "Данаса".

Суђење је прекинуто јер је мој адвокат Боривоје Боровић тражио изузеће судије, пошто је било потпуно јасно да судија није непристрасан, јер није дозволио постављање десет кључних питања о контактима Андреја Вучића са „Јовањицом“ и Колувијом, каже за "Данас" Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, преносећи утиске са суђења по тужби Андреја Вучића, брата председника Србије Александра Вучића, које је почело у понедељак.

Андреј Вучић терети Алексића да му је нанео душевну бол изјавом да је власник „Јовањице“ Предраг Колувија, окривљен за производњу тона марихуане, приликом хапшења позвао брата председника Србије.

„Тужно је да је Андреју Вучићу било дозвољено да на суђењу вређа и мене лично, називајући ме будалом и Индијанцем, и мог адвоката за кога је говорио да је лопов и пуномоћник лоповске коалиције, а да судија није на то поступио адекватно, чиме је јасно показао пристрасност. То је један од разлога због којег смо затражили његово изузеће“, наводи Алексић.

Вучићев адвокат Владимир Ђукановић вас је оптужио да не говорите истину и да немате доказе о контактима Андреја Вучића и Колувије.

Тежина изговорених речи мери се и по ономе ко их је изговорио, а у овом случају је то човек који у више покушаја није могао да пронађе улазна врата у суд, а реч је о адвокату. Ђукановић је у складу са његовим уобичајеним радикалским маниром и маниром хулигана који пали бакље на крововима дао себи за право да и овог пута потпуно окрене тезе, јер он има задатак да одбрани неодбрањиво.

Да ли сте пред судом изнели конкретне доказе за своје тврдње, што сте више пута најавили да ћете учинити? Имате ли уопште доказе да је Колувија приликом хапшења позвао Андреја Вучића?

Сви докази су у телефонима Андреја Вучића и Предрага Колувије, што сам више пута и поновио и зато сам од Тужилаштва за организовани криминал тражио вештачење телефонских апарата. Пошто знају да је тачно све што сам говорио, упрегли су читав правосудни апарат да сакрију истину, што је скандал невиђених размера. Тако смо у понедељак добили један папир из Тужилаштва за организовани криминал са потписом заменице тужиоца Дубравке Дмитровић, која нас обавештава да тужилаштво вештачењем Колувијиног телефона није утврдило његову комуникацију са контактима који су у именику телефона означени као Андреј Вучић и Александар Вучић, у периоду од 13. до 14. новембра 2019. године, а нема извештаја о вештачењу апарата и примењене методологије. Тужилаштво, дакле, тврди да ако Колувија у именику свог телефона браћу Вучић није означио по имену и презимену, онда то значи да са њима није ни разговарао. Да ли је тужилаштво помислило да је могуће да неки од бројева које користе Андреј Вучић или Александар Вучић у именику не буду забележени баш по њиховом имену и презимену? Да ли тако вештаче и телефоне других криминалаца осумњичених за производњу и трговину дрогом или су одлучили да и нас и читаву јавност само у овом случају праве будалама, па ако прође, прође? Ја им поручујем да им овакво брутално извргавање руглу читавог процеса неће проћи и да ће се пуна истина кад-тад сазнати. Зато тражим независно вештачење свих Колувијиних телефона, конкретно именика, историје контаката и других елемената, којим ће се утврдити истина. Тражим и да пред судом сведоче инспектори МУП-а и полицајци који су укључени у случај и који су хапсили Колувију, а да се допис тужилаштва одбаци као доказ.

Да ствар буде гора, вештачење на које се позива тужитељка Дубравка Дмитровић обављено је на основу кривичне пријаве коју је против браће Вучић поднео њихов партијски другар Милош Вучевић, а не у склопу процеса у којем је Колувија ухапшен и окривљен за производњу марихуане.

Андреј Вучић је пред судом рекао да никада није саслушан у полицији и тужилаштву у оквиру поступка покренутог на основу пријаве Милоша Вучевића. Председников брат је рекао и да своје телефоне није предао на вештачење. То значи да је извештај заменице специјалног тужиоца Дубравке Дмитровић послужио само као подршка Андреју Вучићу, односно да је Тужилаштво за организовани криминал председниковом брату послужило као сервис у поступку против народног посланика.

Ово суђење потврђује да разлог тужбе Андреја Вучића против мене није увреда части, јер зато нема основа, пошто сам обављајући посао народног посланика износио своја сазнања о афери „Јовањица“, већ је циљ тужбе скретање пажње са тог случаја и спреге државе и представника власти са Колувијом и производњом марихуане.

Да ли и даље остајете при тврдњама које сте изнели о „Јовањици“?

Апсолутно стојим иза свега што сам јавности саопштио о „Јовањици“. Информације о томе добио сам директно из полиције и безбедносних служби и оне су истините, што је знају и браћа Вучић, која зато покушавају на све начине да скрену пажњу јавности са истине да је њихов режим штитио и давао логистичку подршку највећој производњи марихуане у Европи. Моја је дужност као народног посланика у Скупштини Србије да јавност обавештавам о свим сазнањима о случајевима који занимају грађане и тичу се државе и тражим од надлежних органа утврде одговорност за тај криминал.

Шта очекујете од даљег тока процеса?

Очигледно је да је циљ тужбе коју је Андреј Вучић поднео против мене скретање пажње са истраге и одговорних у државним институцијама који су повезани са узгојем марихуане на „Јовањици“. Они покушавају да скрену пажњу са суштине и да нам наметну да се бавимо душевним здрављем и боловима Андреја Вучића, док истовремено они о нама на насловним странама својих таблоида и телевизија са националном фреквенцијом непрекидно објављују најбруталније лажи и монструозне оптужбе.


Очекујем, међутим, да ће суд у овом случају утврдити истину и да ће одговарати сви у ланцу највеће производње марихуане у Европи, од врха режима који је пружао логистику и заштиту тој производњи до непосредних извршилаца. Стога се и нисам позвао на посланички имунитет, него сам прихватио тужбу да барем у парничном поступку против мене могу да говорим и докажем везу напредњачког режима са производњом марихуане на „Јовањици“, пре свега зато што ме до данас нико из Тужилаштва за организовани криминал није позвао да дам било какву званичну изјаву о свим сазнањима која сам јавно износио и њима доставио у форми обавештења.

Колувија је уживао заштиту високих функционера СНС-а који су посећивали његово имање, почев од директора Агенције за борбу против корупције Драгана Сикимића и покрајинског секретара за капитална улагања Недељка Ковачевића, па до министра одбране Александра Вулина, директора Коридора Србије у вечитој оставци Зорана Бабића и Колувијиног кума и члана Градског већа Београда Драгомира Петронијевића. О степену њихове бахатости најбоље говори то што је Колувија на „Јовањици“ лично држао предавање представницима МУП-а о органској храни и то 2018. године, дакле, годину дана пре хапшења, када је на том добру увелико узгајана марихуана.

 

Интервју приредила уредница у листу "Данас" Јасмина Лукач