Народна странка

Алексић: Буџет за 2019. није развојни, већ предизборни, а Србија је по висини БДП у рангу Туркменистана

Алексић: Буџет за 2019. није развојни, већ предизборни, а Србија је по висини БДП у рангу Туркменистана

„Од министра финансија смо чули да је буџет за 2019. годину доминантно развојни, а ја бих рекао да све указује на то да је предложени буџет предизборни, јер је његов циљ да задовољи бираче и створи привид да се у Србији дешава нешто боље“, рекао је народни посланик и први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

 

Алексић указује да је ово седми по реду буџет који предлаже коалиција истих партија на власти и да је он „последица погубне економске политике која се у том периоду водила“.

 

„Народ Србије је два пута сиромашнији од Хрвата, три пута од Мађара и Словака, пет пута од Словенаца и Чеха. Двадесет пет процената становника Србије је у ризику од сиромаштва, Србија заостаје за свим упоредивим земљама централне и источне Европе по расту БДП-а, ако изузмемо Македонију грађани Србије примају најниже просечне плате и минималне зараде у региону и то су последице економске политике режима“, каже Алексић и подсећа да је септембарска просечна плата у Србији износила 405 евра упркос обећању од 500 евра.

 

Он додаје да се успех политике власти види и погледом на висину јавног дуга „о коме ова власт не жели да говори“.

 

„Јавни дуг је од 2012. повећан за 9 милијарди евра, а власт се променом методологије и фалсификовањем статистике труди да докаже да је јавни дуг у паду што је нетачно, јер нема одговарајућег раста БДП-а. Уз то и у овом буџету предвиђено је задуживање“.

 

Он је подсетио да се председник републике Србије на Телевизији Пинк позивао на извештај ЦИА, али да није навео све што у том извештају пише.

 

„Уз чуђење што се председник Републике позива на извештај ЦИА, напомињем да он није навео да у том извештају пише да је удео јавног дуга у БДП-у 2017. износио 71%, а не 61,5% како каже Министарство финансија, да изостају структурне реформе јавних предузећа и јавног сектора, да је судски систем неефикасан и корумпиран“, каже Алексић и додаје да је Србија по висини БДП у рангу Туркменистана, обале Слоноваче и Конга.

 

Осврнувши се на повећање за буџета за пољопривреду Алексић је указао да се тим повећањем „само покривају дуговања која држава има према пољопривредницима“ и подсећа да је, противно Закону о буџетском систему издвајање мање од законског минимума од 5%, упркос обећању СНС да би 2019. он требало да износи 12%.

 

Алексић додаје да бројеви најбоље показују који су приоритети Владе Србије и подсећа да се наставља погубна политика субвенционисања јавних  предузећа попут Железница, без неопходних реформи.

 

„Повећане су услуге по уговору премијерке за 17,4%, буџет за Авио службу Владе је порастао за чак 72, 4%,  буџет за медије 5,3%, али зато код социјалне заштите имамо умањење за 15% или  21 милијарду, код Агенције за борбу против корупције умањење је 30,6% или 111 милиона, код Управе за јавне набавке 43% мање или 108 милиона мање, у Министарству привреде 10% или 4 милијарде мање, у канцеларији за борбу против дрога 22% мање“, казао је Алексић.

 

Он је истакао и да је смањен буџет канцеларије Томислава Николића за сарадњу са Русијом и Кином за 17,6 или 8. 800 000 динара.

 

„То је смањење које можемо да подржимо али остаје питање који је бенефит од тога што ћемо и ове године дати преко 41 милион динара за ту канцеларију, осим оног да ће Николић уз вилу у Ужичкој имати и милионе за џепарац“, закључује Алексић.