Народна странка

Алексић: Предизборни ребаланс предизборног буџета

Алексић: Предизборни ребаланс предизборног буџета

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да ће власт „предизборним ребалансом предизборног буџета“ издвојити додатних 50 милијарди динара од којих ће велики део бити потрошен на повећање пензија и плата пред изборе, али да је то „очајнички потез“ и доказ да се напредњачком режиму ближи крај.

„Када се плате и пензије повећавају пред изборе, то значи да грађани више неће ову власт, која је тога свесна и зато прибегава очајничким мерама“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је навео да је ребалансом предвиђено да да се сви пензионери добију по 5.000 динара и да на крају године буду повећане плате у јавном сектору, како би СНС на изборима на којима ће се „борити сам против себе“ могао да се похвали наводним резултатима.

„У ребалансу нису заступљени они који највише пуне буџет, а то су првенствено мала и средња предузећа која чине 99 одсто српске привреде и учествују са више од 57 одсто у креирању БДП-а, а у њима ради 67 одсто од укупног броја запослених. Нема ни пољопривредника, који са више од седам одсто учествују у БДП-у. Њима и даље касне субвенције, а милион и по људи у Србији живи од рада у својим пољопривредним газдинствима“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће, са друге стране, у јавном сектору плате бити линеарно повећане, па ће готово исто повећање зараде добити запослени у ЕПС-у, ЕМС-у, Железницама Србије, Србијагасу – они који су „на грбачи привредника и пољопривредника“, док ће мало повећање добити запослени у просвети и здравству.

„Народна странка се залаже да у просвети и здравству плате буду дупло веће, али се не залажемо за то да они који седе једни другима на главама по канцеларијама у јавним предузећима добију веће плате, јер ништа не раде, а живе на грбачи оних који реално стварају БДП“, навео је Алексић.

Алексић је навео да власт уништава пољопривреду и отимањем од малих и средњих предузећа пуни државну касу да би министар финансија Синиша Мали, уз сагласност председника и премијерске Александра Вучића и Ане Брнабић, куповао гласове и спроводио функционерску кампању.

Потпредседник Народне странке је навео да режим покушава да пред изборе купи наклоност пензионера тако што их „чашћава трицама“.

„Вучић је говорио да су највећу жртву претрпели његови родитељи, а његовом оцу је пензија смањена са 90.000 динара на 80.000 динара. Он ће свом оцу из буџета дати 5.000 динара на пензију од 80.000, као и неком пољопривредном пензионеру који има пензију од 10.000 динара, изостављајући 100.000 грађана Србије који немају пензије, а нису више радно способни“, рекао је Алексић.

Алексић је указао и на „ненормално повећавање и иначе великих средстава“ за опремање војске и полиције, и упитао да ли се Србија припрема за нове ратове са унутрашњим и спољним непријатељима.

„Највише пара се улаже у војску и полицију. Са ким ћемо то да ратујемо, са ким се власт обрачунава? Зашто 10 милијарди динара више за опремање војске и полиције? Једино ако ће можда у набавци учествовати Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића“, рекао је Алексић.

Алексић је навео и да је за Моравски коридор издвојено још 110 милиона евра, па је цена тог ауто-пута поскупела са првобитних 500 милиона евра на чак 900 милиона, иако градња још није ни почела.

Потпредседник Народне странке је истакао да је власт СНС-а Србију у претходних седам година задужила за готово 10 милијарди долара, а да Вучић и његови потчињени понављају мантру о суфициту у буџету.

„То је обично шибицарање напредњачких опсенара и продаваца магле. Њихов суфицит у државној каси значи дефицит у џеповима грађана“, рекао је Алексић.