Народна странка

Алексић: Недимовић увредио све пољопривреднике

Алексић: Недимовић увредио све пољопривреднике

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић увредио све пољопривреднике и да је показао велико непознавање пољопривреде којом се никада није ни бавио пре него што је постао министар.

„Веома је лоше да Недимовић вређа пољопривреднике. Он је рекао да у Србији нема радника за бербу краставаца корнишона, а на питање зашто је то тако одговорио је да је то ’тежак посао који се ради из лежећег положаја’. То је тако било пре 20 година, а сада се ради у стојећем положају у шпалиру и на мрежи, али Недимовић то не зна“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић, који се бави пољопривредом у Трстенику, рекао је да се средства за пољопривреду у републичком буџету морају повећати са 53 милијарде динара на 100 милијарди.

„Пољопривредницима би требало помоћи да направе пластенике и воћњаке и дати њима паре, а не странцима за фабрике за мотање каблова. Када би једно газдинство добило 50.000 евра по запосленом, где би нам био крај, запослило би се милион људи“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Србија данас извози пољопривредне производе у вредности од 3,5 милијарди евра, а да се извоз може повећати на осам милијарди.

„Имамо потенцијала и довољно обрадиве земље, али немамо људе у државном апарату који су спремни да се баве пољопривредом и који схватају какав је то и колики потенцијал. Имамо незапослене људе који би радили у пољопривреди, али држава мора направи оквир“, рекао је Алексић.

Упитан о предстојећем дијалогу опозиције и власти о изборним условима уз посредовање ЕУ, Алексић је одговорио да Народна странка са партнерским организацијама, Скупштином слободне Србије и одређеним опозиционим странкама „финализује озбиљну платформу, односно документ који ће дефинисати начине и методологију како доћи до остварења циљева“.

„Битно је да се опозиција договори око преговарача, јер не смемо бити део представе која ће трајати месецима, а да се на крају ништа не догодити. Морамо се договорити око два кредибилна и озибљна преговарача који ће бити у материји и знати шта да траже и да захтевамо да и власт изађе у истом формату како би дијалог дао резултат спроводљив у пракси“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се сви у опозицији слажу шта би требало променити и шта су циљеви за постизање фер изборних услова – ослобађање медија, слободан изборни процес како би грађани могли да бирају без притисака и раздвајање избора, како би се спречило да председник Србије буде „носилав свих листа, па и тамо где не учествује на изборима“.  

„Нису спорни циљеви, него како на најефикаснији начин до тога доћи. Зато правимо озбиљан документ из два дела, први део су начелни циљеви, а други део је детаљан опис које законе променити, шта радити са РИК и РЕМ, као и шта радити у финансирању предизборних кампања  и политичких активности“, рекао је Алексић.

„Сви предлози морају бити спроводљиви у пракси и реалистични и морамо знати које законе да променимо, да ли законе који се тичу РИК-а и РЕМ-а, да ли Кривични законик… А не да приступамо кампањски“, закључио је Алексић.