Народна странка

Алексић: Суд упрегнут да донесе пресуду за Андреја Вучића наручену из врха режима

Алексић: Суд упрегнут да донесе пресуду за Андреја Вучића наручену из врха режима

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да су се „суд и цео државни апарат упрегао у одбрану Андреја Вучића“ и да је суд одбио све предлоге Алексића и његовог адвоката Боривоја Боровића у спору против брата председника Србије како би донео „пресуду каква је наручена из врха режима“.

Пред Првим основним судом у Београду данас су одржане завршне речи на суђењу по тужби коју је Андреј Вучић поднео против Алексића због изјаве да је власник „Јовањице“ Предраг Колувија, оптужен за највећу производњу марихуане у Европи, приликом хапшења позвао председниковог брата.

„Они немају ниједан доказ за своје тврдње и можда је у држави разорених институција Дијана Хркаловић једина компетентна да утврди ко је са ким причао, са ким су разговарали Александар Вучић и Предраг Колувија. Можда би требало да питају своју саборкињу ко је са ким разговарао и можда она може да им да кредибилнији и релевантнији доказ, пошто они немају ниједан кредибилан доказ који су доставили током процеса“, рекао је Алексић после суђења.

Алексић је навео да је судија „потврдио да је под великим притиском, да је пристрасан и да страхује“, те да је одбрана зато два пута тражила његово изузеће, које је одбијено.

„Доказ да је под притиском је то што је током процеса одбио апсолутно све доказе које смо предложили у вези са контактима Андреја Вучића, Предрага Колувије, саслушања сведока, извештаја Одељења МУП-а за специјалне истражне методе у предмету који се води пред Специјалним судом против Колувије и његове организоване криминалне групе“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да тужилачка страна у спору „није доставила ниједан једини доказ који недвосмислено потврђује наводе њихове тужбе“.

„Доставили су некакво непотпуно обавештење достављено на основу лажне пријаве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, а ми смо тражили да се тај доказ одбије“, рекао је Алексић.

„У прилог тврдњи да је ова тужба монтирани процес са циљем заштите Андреја Вучића говори чињеница да ни на једном рочишту судија није дозволио јавности и медијима да присуствују суђењу. Они крију процес од јавности. Ако су у праву, зашто не дозвољавају медијима да буду у судници, него слушамо њихове лажи после суђења“, навео је Алексић.

Алексић је додао да се Андреј Вучић није појавио на данашњем рочишту.

Боровић је оценио да је „суђење фарса“ и да је реч о „потпуно заробљеном правосуђу и систему који наручује не само оптужнице, него и пресуде“.

„Не верујем много у непристрасност суда“, истакао је Боровић.

Боровић је рекао да је закључена главна расправа, а да је одбрана инсистирала да се испита заменица специјалног тужиоца Дубравка Дмитровић, која је послала допис који је „наручила тужилачка страна у овом спору како би направила правни основ за подношење ове тужбе“, што је одбијено.

„Тражили смо да се достави оптужница Тужилаштва за организовани криминал против Колувије из које се види да нису сви његови телефони могли да буду отворени, па није могло да буде утврђено са ким је он разговарао“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да су „браћа Александар и Андреј Вучић пре почетка суђења наручили кривичну пријаву коју је против њих поднео Вучевић“.

„Ако је адвокат Владимир Ђукановић, који је бранилац Андреја Вучића у овом предмету и бранилац Колувије на суђењу за производњу марихуане, изјавио да је предмет ’Колувија’ измишљен и да не постоје никакви докази, онда не видим никакав правни основ зашто туже Алексића који тражио да се установи кога је Колувија звао. Чак и да је звао Андреја Вучића, ако тврде да није дрога у питању, онда не постоји никакав правни основ“, рекао је Боровић.