Народна странка

Алексић после суђења са Андрејем Вучићем: Тачно је све што сам рекао о Јовањици

Алексић после суђења са Андрејем Вучићем: Тачно је све што сам рекао о Јовањици

Пред Првим основним судом у Београду данас је почело суђење по тужби Андреја Вучића коју је због наношења душевне боли поднео против потпредседника Народне странке и народног посланика Мирослава Алексића.

Андреј Вучић је тужио Алексића због његове изјаве да је власник „Јовањице“ Предраг Колувија, осумњичен за узгој велике количине марихуане, приликом хапшења позвао брата председника Србије.

„Све информације које сам изнео о ’Јовањици’ добио сам из државних институција и од припадника МУП-а и оне су се показале као потпуно тачне и исправне. Једини начин да се то докаже је независно вештачење Колувијиног телефона, именика, историје контаката и других елемената, али тога није било“, рекао је Алексић новинарима после суђења.

Алексић је навео да није било вештачења Колувијиних телефонских апарата у поступку који против власника „Јовањице“ води Специјално тужилаштво за организовани криминал, него је по лажној пријави потпредседника СНС-а Милоша Вучевића против браће Александра и Андреја Вучића тужилаштво издало саопштење у којем се тврди да нису утврдили контакте са Колувијом, али без икаквих извештаја и информација, тако да се то не може уважити као доказ.

„Тражимо независно вештачење и сведочење људи који су непосредно учествовали у акцији хапшења Колувије и које смо ми предложили као сведоке“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да га је Андреј Вучић „у судници називао Индијанцем и будалом и да је био видно нервозан и растројен“.

„Режим овом тужбом покушава да скрене тему како бисмо се бавили душевним здрављем Андреја Вучића, док они нас на насловним странама њихових таблоида и на својим телевизијама називају лоповима, сецикесама и бандом. Циљ тужбе је скретање пажње са истраге и одговорних у државним институцијама који су повезани са производњом марихуане на ’Јовањици’“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је данас од Тужилаштва за организовани криминал добио информацију, коју је потписала заменица тужиоца Дубравка Дмитровић, у којој се наводи да тужилаштво „није утврдило комуникацију Колувије са контактима који су означени као Андреј Вучић и Александар Вучић, у периоду од 13. до 14. новембра 2019. године“.

„Дакле, само ако они нису били у именику Колувијиног телефона забележени као Александар Вучић и Андреј Вучић. Добили смо штуру информацију, без налаза и извештаја о вештачењу Колувијиног телефона“, рекао је Алексић.  

Алексић је поновио да је Колувија био највећи произвођач марихуане у Европи и да је имао директну заштиту функционера СНС који су посећивали то имање, почев од директора Агенције за борбу против корупције Драгана Сикимића и покрајинског секретара за капитална улагања Недељка Ковачевића, па до министра одбране Александра Вулина.  

„Колувија је 2018. године на Јовањици лично држао предавање представницима МУП-а о органској храни“, рекао је Алексић.

Алексићев адвокат Боривоје Боровић рекао је да је Андреј Вучић одбио да каже какве је евентуално имао здравствене проблеме и коме се жалио због објава у медијима који су пренели Алексићеву изјаву са конференције за новинаре у Скупштини Србије, тако да „није потврдио елементе за тужбу нити постоје елементи на основу којих би могло да се покаже да је он трпео душевне патње“.

„Одбио је да одговори на питања да ли се јављао лекару психијатру и којим се колегама жалио, па је тужба је апсолутно мањкава“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да је суд одбио 20 његових узастопних питања Андреју Вучићу, па је због пристрасности затражио изузеће судије.

„Андреј Вучић је рекао да никада није саслушан у полицији и тужилаштву у оквиру поступка покренутог на основу пријаве Милоша Вучевића. Он је рекао и да није предао своје телефоне на вештачење, што значи да је извештај заменице специјалног тужиоца Дубравке Дмитровић само послужио као подршка Андреју Вучићу, односно специјално тужилаштво је послужило као сервис у поступку против народног посланика Алексића“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да ће „поступак дуго трајати“ и да ће одбрана истрајати док се не утврди истина.