Народна странка

Павловић: Власт продаје Сава центар за 274 евра по квадрату, да ли би Весић продао своју имовину по тој цени

Павловић: Власт продаје Сава центар за 274 евра по квадрату, да ли би Весић продао своју имовину по тој цени

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да градска власт намерава да прода Сава центар за 274 евра по квадратном метру и упитао градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића да ли би они своју имовину у центру Београда продали по тој цени.

Павловић је телевизији Н1 рекао да се према важећим прописима, ако се не појави купац по почетној цени, она се у другом кругу продаје снижава на 80 одсто, а потом и на 60 одсто од почетне цене.

„Сава центар је понуђен на продају по цени од 27,4 милиона евра, а има површину од укупно око 100.000 квадратних метара, од којих је 69.300 квадрата користан простор. То значи да је цена по квадрату 274 евра“, рекао је Павловић.

Павловић је додао да је Сава центар 2016. године процењен на 108 милиона евра, а да цене некретнина у Београду и Србији у међувремену није пала, па се поставља питање како је почетна цена истог објекта процењена на свега 27,4 милиона евра.

„Процењена вредност не одговара стварној тржишној вредности. Прописи су измењени тако да процену вредности не ради само државни орган него и овлашћени проценитељи који имају дозволу министарства“, рекао је Павловић.

Павловић је подсетио да је део Београђанке од 19.000 квадратних метара понуђен на продају за 20,6 милиона евра, што значи да је цена квадрата првобитно процењена на 1.084 евра, а да би у трећем кругу продаје могла да падне на свега 650 евра по квадрату.

Павловић је, поводом набавке џипова „ленд дровер“ за снимање непрописног паркирања системом познатим као „око соколово“, рекао је постоји сумња да је реч о делу контингента џипова које је МУП-у прошле године поклонила фирма ГИМ, умешана у извоз оружја произведеног у фабрици „Крушик“.  

„Прошле године је избила афера набавке 49 возила за потребе МУП-а. Возила је платила фирма ГИМ, повезана са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем. Та возила никада нису виђена да се користе за потребе МУП-а, који није демантовао да их је набавила фирма ГИМ“, навео је Павловић.

Павловић је додао да су џипови „стајали годину дана“, а сада се појављују за потребе комуналне милиције.

„Тендер као да је нацртан баш за те џипове тако да у року може да их испоручи само одређена фирма – тражи се да су теренска возила произведена 2019. године, да имају алуминијумске фелне, погон на све точкове… Зато сумњамо да је тендер намештен“, рекао је Павловић.

На тендеру за набавку џипова победила је фирма „Бритиш моторс“ у власништву члана Главног одбора СНС-а и председника кошаркашког клуба Партизан Остоје Мијаиловића.