Народна странка

Павловић: Цена квадрата у Београду на води да буде иста као и цена Сава центра

Павловић: Цена квадрата у Београду на води да буде иста као и цена Сава центра

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић позвао је данас градску власт да грађанима омогући да купе станове у Београду на води по цени од 236 евра за квадратни метар, пошто по тој цени намерава да прода и Сава центар.

„Нема тржишне разлике у цени квадрата на локацијама Београда на води и Сава центра, које дели само река Сава. Власт тврди да је економски оправдано продати Сава центар за 236 евра по квадрату и да је то тржишна цена, па је онда у истој мери оправдано по тој цени продати и станове у Београду на води“, рекао је Павловић у програму „Отворено“.

Сава центар је био понуђен на продају по почетној цени од 27,4 милиона евра, односно 393 евра по квадратном метру, али се нико није пријавио за куповину по тој цени, а по важећим прописима цена у наредним понудама може бити смањена за 40 одсто, односно на 236 евра по квадратном метру.

Павловић је навео да власт продаје Сава центар јер нема новца у буџету, иако је заменик градоначелника Београда Горан Весић најављивао да ће овогодишњи буџет бити „највећи у историји Београда“.

„Слагао је, као и увек, јер ове године, независно од епидемије вируса корона, у Београду није било ниједног инвестиционог пројекта капиталног значаја, који би оправдао такву изјаву. Колико нема новца показује и одлука о ребалансу буџета, показује и ребаланс којим 85 одсто добити од услуга градских јавних предузећа пребацују у буџет, и тако онемогућавају улагања у побољшање услуга“, рекао је Павловић.

Одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да „Београд задеси потоп сваки пут кад падне јача киша“ јер се инфраструктура уопште не одржава – не чисте се сливничке решетке, а сливнички одводи су запушени.

„Други разлог је што власт не чисти редовно атмосферске канале који су се претворили у депоније, јер грађани ту бацају ђубре, намештај и шут. Трећи разлог је што се не поставља нова канализациона инсталација када се реновирају улице, што показује пример реконструкције улица 27. марта, Краљице Марије, Цара Душана и Џорџа Вашингтона“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Она је додала да је у тим улицама била предвиђена замена целе канализационе инсталације, али да је замењено само 50 одсто, јер јавна комунална предузећа нису имала довољно новца да уложе у нову инфраструктуру.

„Поред тога, није повећан капацитет канализације, него је на неким местима и смањен пречник одводних цеви“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Одборница Народне странке је навела и да је „градска власт објавила рат зеленилу“, па је мање зелених површина које упијају атмосферске падавине.