Народна странка

Павловић: Градски буџет мањи, дефицит већи, измишљене услуге и реконструкције

Павловић: Градски буџет мањи, дефицит већи, измишљене услуге и реконструкције

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да градски буџет за 2021. годину „није ни инвестициони ни милијардерски“, како то грађанима „покушава да представи“ заменик градоначелника Горан Весић, него је у поређењу са овогодишњим, буџет смањен, а дефицит повећан.

„Овогодишњи буџет је износио 143 милијарде динара, а нацрт буџета за следећу годину предвиђа укупно 113,6 милијарди динара и дефицит од милијарду и 200 милиона динара, али би дефицит могао да се попне на чак 6,7 милијарди“, рекао је Павловић.

Павловић је прецизирао да се у нацрту буџета наводи да је планирано да се 1,2 милијарде динара за финансирање дефицита, као и средства за набавку финансијске имовине у износу од 1,3 милијарде динара и средства за отплату главнице дуга у износу од 4,2 милијарди динара, укупно 6,7 милијарди динара, финансирају задуживањем од 3,3 милијарде и из неутрошених средстава пренетих из претходних година у износу од такође 3,3 милијарде динара, а да се пет милиона динара обезбеди продајом финансијске имовине.

„Имајући у виду да за планиране пројекте град мора да се задужи код, како је предвиђено нацртом буџета, страних банака у износу од 3,3 милијарде динара, то значи да буџетски дефицит није 1,2 милијарде, него 6,7 милијарди динара динара, јер Град Београд нема тај новац у пројектованим приходима нити у пројектованим приливима, па мора да се финансира задуживањем код страних банака“, навео је Павловић.

Павловић је додао да је буџет за следећу годину 962,5 милиона евра, а да ће буџетски дефицит већи него ове године и износи 57 милиона евра, односно 5,92 одсто буџета, и неће бити покривен суфицитом оствареним претходне године.

„Структура буџета се заснива на мноштву беспотребних и измишљених услуга и реконструкција које су заправо најпростије испумпавање народног новца из градског буџета, а без улагања у инфраструктурне пројекте који би побољшали услове живота Београђана, попут изградње неопходне канализационе мреже, стварања услова за смањење загађења, побољшања јавног градског превоза и саобраћајне инфраструктуре“, закључио је Павловић.