Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Сутра протест грађана због градње на Макишком пољу

Марина Липовац Танасковић: Сутра протест грађана због градње на Макишком пољу

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић најавила је данас да ће одборници те странке сутра захтевати да се са дневног реда седнице градског парламента скине усвајање Плана детаљне регулације дела Макишког пољa.

Марина Липовац Танасковић рекла је агенцији Бета да ће се испред Сава центра, где ће бити одржана седница Скупштине Београда, окупити више стотина активиста из Београда, Новог Сада и Зрењанина, који ће упозорити градске одборнике да би изградња насеља од 4,5 милиона квадратних метара и подземне железнице оставила Београђане без воде за пиће.

"Ми подржавамо и универзитетске професоре који су претходних дана и упозоравали на опасност по водоснабдевање Београда уколико се на Макишком пољу буду градили ’Тесла град’ и метро. Стручњаци из свих релевантних институција су већ указали да би било каква градња на том подручју проузроковала трајно загађење подземних вода и рени бунара", навела је Марина Липовац Танасковић.

Она је оценила да је цео поступак власти око усвајања плана детаљне регулације за Макишко поље спроведен под "сумњивим околностима, јер по том питању није одржана јавна расправа и није консултована струка“.

"Грађанима није било дозвољено да 15. децембра учествују у такозваној јавној расправи због против-епидемиолошких мера. Све примедбе које су имали грађани су одбачене без образложења. Челници града су још у септембру казали да ће тај план бити усвојен без обзира на ставове грађана и струке", истакла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић рекла је да власт на мала врата уводи у посао инвеститоре за „Тесла град“, иако ће тим послом бити озбиљно угрожено водоснабдевање Београда.

Макишко поље је због водозахвата било заштићена хигијенско-санитарна зона, додаје Марина Липовац Танасковић, али се сада убрзано мењају сва правна документа како би се дозволила стамбена градња.

"Прво је Министарство здравља прогласило да то земљиште више не потпада под заштићену зону треће категорије, што је апсурдно. Институт за водопривреду 'Јарослав Черни' је саопштио да на два километра од макишког изворишта не сме ништа да се гради, а они сад планирају градњу на само 600 метара од рени бунара", казала је председница одборничке групе Народне странке.

Навела је да за „Тесла град“, са 13.000 станова и најмање 40.000 становника, није планира фабрика за пречишћавање отпадних вода.

"Поставља се и питање где ће завршити канализација из тако великог насеља", рекла је Липовац Танасковић.

Она је истакла да је група грађана "Битка за Кошутњак" сакупила више од 500 потписа грађана са захтевом да се усвајање плана детаљне регулације Макишког поља скине са дневног реда Скупштине Београда, и да су ту акцију подржале и групе грађана "Битка за Гардош", "Битка за Савски насип", "Види, Гари, не може" из Новог Сада, као и Зрењанинци који скоро две деценије немају воду за пиће.