Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Уништавање Кошутњака против интереса грађана - сеча шуме и саобраћајни колапс

Марина Липовац Танасковић: Уништавање Кошутњака против интереса грађана - сеча шуме и саобраћајни колапс

Одборница народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да је план да се у Кошутњаку посече 19 хектара шума и изграде станови противан интересима грађана, јер предвиђа уништавање „плућа града“ и јер ће изазвати нове гужве и колапс саобраћаја.

„Реч је о пренамени земљишта купљеног приватизацијом Авала филма, којим се вишеструко повећава његова вредност. Да је Авала филм могао да гради станове, не би ни био продат и не отишао у стечај“, рекла је Марина Липовац Танасковић у програму „Отворено“.

Марина Липовац Танасковић је истакла да је купац Авала филма имао обавезу да „унапреди филмску индустрију“, и упитала на који ће начин градња 450.000 квадратних метара станова и 150.000 квадратних метара комерцијалног и пословног простора унапредити филмску индустрију.

„Биће изграђено најмање 6.000 станова, што у саобраћајном шпицу значи још 6.000 возила на сат у Улици Благоја Паровића. То би створило велики саобраћајни проблем, јер није предвиђена градња нових саобраћајница, него ослањање на већ постојеће“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Она је навела да су представници неколико организација недавно градској власти поднели 7.000 потписа незадовољних грађана.

„Надам се да план неће бити спроведен. Грађани су показали своју вољу, а одговорна власт би требало да слуша своје грађане“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић рекао је да је на Кошутњаку, као и у случају Београда на води, реч о „инвеститорском урбанизму“.

„Овај пројекат је школски пример који показује како се ради у интересу људи блиских власти, а не у интересу Београђана“, рекао је Павловић.

Павловић је рекао и да је читава операција на Кошутњаку организовани криминал – проглашава се стечај Авала филма, продаје се имовина фирме, обавља се пренамена земљишта и дозвољава градња стамбених и комерцијалних простора, чиме се повећава вредност земљишта.

„Предлог плана детаљне регулације за подручје Авала филма, којим је предвиђена градња станова, у потпуној је супротности са Планом генералне регулације, који има вишу правну снагу, и супротан је Закону о заштити природе“, рекао је Павловић.  

Павловић је истакао да је јасно забрањено смањивање површина под шумама и није дозвољена изградња објеката, осим оних од општег интереса, а то нису стамбене зграде.