Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Власт баца 500 милиона евра за непотребне студије о метроу

Марина Липовац Танасковић: Власт баца 500 милиона евра за непотребне студије о метроу

Одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да ће власт дати 500 милиона евра за израду нових студија о београдском метроу, иако студије већ постоје и градска скупштина их је усвојила још 2012. године.

„Грађани Србије ће платити додатних 500 милиона евра за нове студије, јер је власт замислила да се линије метроа укрштају у новом центру града – Београду на води, уместо на Тргу Републике или на Славији, што су предвиђале све раније студије. По тој замисли, прва линија метроа кретала би са ливаде у Макишу, где сада нико не живи, а због метроа би била смањена и површина водоизворишта“, рекла је Марина Липовац Танасковић у програму „Отворено“. 

Марина Липовац Танасковић је навела да је по студијама усвојеним 2012. године, прва линија метроа требало да крене са Петловог брда, а друга да иде од Миријева до Новог Београда, јер је највеће оптерећење саобраћаја управо на тој линији.

„Сада су одлучили да се линије сусретну код Београда на води и та замисао ће нас коштати додатних 500 милиона евра само за израду студија. Додатни недостатак ових линија јесте и то што ниједан не креће од Аеродрома нити се завршава на Прокопу, где је измештена железничка станица“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је оценила да је фирма која ради студију „добила наредбу куда ће ићи линије метроа и њен задатак је да само оправда наређење политичара, који су умислили да све најбоље знају, па и куда би требало да иде метро“.

„Једна линија метроа дугачка је око 20 километара и најављено је да ће бити грађене две линије, што значи 40 километара, а онда министарка саобраћаја Зорана Михајловић каже да ће бити 60 километара метроа са 60 станица. То значи да је она најављује и трећу линију, која је измишљена и без студија, а та линија би требало да повеже Вождовац са Новим Београдом“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић рекао је да напредњачка власт центар намерава да вештачки и на силу центар града измести у Београд на води, који је, како је навео, „дело организоване криминалне групе и приватан пројекат за лично богаћење групе људи“.  

„Њих не интересује да сви Београђани добију канализацију у 21. веку, не интересују их обданишта, школе… Него их интересује Београд на води да се они лично богате“, рекао је Павловић.

Павловић је истакао да нове линије метроа изгледају као да их је пројектовао неко ко никада „није ни прошао кроз Београд“.

„Цена метроа је, притом, дуплирана од 2012. године са 2,2 милијарде евра на 4,4 милијарде. Поставља се у чему је разлика – шта толико кошта и зашто Горан Весић не образложи драстично поскупљење грађанима, који ће платити градњу метроа“, упитао је Павловић.

Павловић је додао да је београдског метроа по километру дупло скупља од цене у Бугарској, где је изграђен до сада најскупљи метро у региону.

„Мора се направити нови пројекат који ће бити економичнији и који ће бити у интересу свих Београђана, а не само у интересу становника Београда на води“, закључио је Павловић.