Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Метро пројектован да служи инвеститорима, а не грађанима

Марина Липовац Танасковић: Метро пројектован да служи инвеститорима, а не грађанима

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић оценила је данас да је линија Београдског метроа ка Макишком пољу пројектована тако да се линије "укрсте" испод "Београда на води", како би метро служио инвеститорима и политичарима, али не и грађанима.

На конференцији за новинаре "Воду вам нећемо опростити" Липовац Танасковић изјавила је да је политички донета одлука да се линија метроа гради на Макишком пољу којом су занемарене саобраћајне потребе грађана Петловом брду, Цераку, Жаркову и другим београдским насељима.

"Друга политичка одлука је то што ће се линије метроа укрстити испод 'Београда на води'. Ниједан стручњак није рекао да је то добра одлука", рекла је Липовац Танасковић.

Подсетила је да је 2010. године формирано радно тело за изградњу метроа у Београду које су чинили стручњаци, од чијих се закључака одустало када је Српска напредна странка дошла на власт те је навела да ће израда нове студије Београђане коштати 500 милиона евра.

Липовац Танасковић је нагласила опозиција није против изградње метроа нити против ширења града, него је за метро који ће повезивати насеља у којима живе људи а не за пројекат који би служио да се повећа цена станова које граде инвеститори.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић рекао је да изградња метроа подразумева и градњу пратеће инфраструктуре.

„Реч је о канализационој мрежи и планирано је да се нова канализација улива у постојећи чукарички колектор који је већ на максимуму капацитета и често се излива и у постојећим условима. Када се додају нове количине комуналних вода, оне ће се излити у простор који се користи за водоснабдевање Београда“, навео је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да је то веома важно и да би то морале да знају велике компаније које желе да учествују у градњи метроа.

„Ми се не противимо градњи метроа, него само молимо да се то уради на прави начин тако да не буде угрожено јавно здравља и водоснабдевање Београђана“, закључио је Анђелковић.