Народна странка

Напредњаци и пољопривреднике поделили на подобне и неподобне, Алексић напустио седницу

Напредњаци и пољопривреднике поделили на подобне и неподобне, Алексић напустио седницу

Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду Скупштине Србије, гласовима представника власти одбио је данас захтев да се разговара о проблемима малинара.

Захтев за расправу поднео је народни посланик и први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, који је напустио седницу због одбијања да се размотре проблеми узгајивача малина.

Недопустиво да Скупштина Србије, док трају барикаде малинара, на свом одбору за пољопривреду не расправља о тим проблемима, већ о чинчилама.

„Ти људи нису на барикадама зато што им се тако хоће, већ због тога што су доведени на руб егзистенције и због тога што држава није урадила оно што је требало, пре него што је до тога уопште дошло. Сви су против барикада, али они немају други начин да разговарају са државом јер ову власт, осим у предизборној кампањи, не занимају људи који живе од пољопривреде, а њих је више од милион и по у Србији“, рекао је Алексић.  

Алексић је додао да су малинари, као и ратари, сточари, повртари и произвођачи млека, на ивици егзистенције зато што држава аграрном политиком не жели да појефтини производњу и омогући им да буду конкурентни на тржишту.

"Актуелна власт сваке године све више и више узима од пољопривредника уместо да даје. Подстицаји по хектару су са 12.000 динара колико су били 2012. године, смањени на 3.000 динара. Буџет за подстицаје пољопривреде је све мањи, субвенције за инвестиције у пољопривреду касне по годину дана, као и премија за млеко и друга давања пољопривредницима. Србија је једина држава у региону која нема субвенционисано дизел гориво за потребе пољопривредне производње“, рекао је Алексић.

Он је додао да је слика односа ове власти према српским пољопривредницима и то што "њихов коалициони партнер Рамуш Харадинај“ и косовска влада дају далеко веће подстицаје пољопривредницима који живе и раде на Косову.

Алексић је, пошто је напустио седницу одбора после бурне расправе и одбијања предлога, рекао да су представници власти направили фарсу од одбора, парламента и државе састајући се са "подобним малинарима“.