Народна странка

Народна странка: Власт планира да у потаји дозволи градњу станова на водоизворишту на Макишу

Народна странка: Власт планира да у потаји дозволи градњу станова на водоизворишту на Макишу

Народна странка упозорила је данас да Скупштина Београда планира да 29. децембра, два дана пред Нову годину, усвоји план који би „повлашћеном инвеститору омогућио огромну зараду“ од продаје 13.000 станова на Макишком пољу, чија би градња могла да уништи водоизвориште за снабдевање Београђана пијаћом водом.

„Ваздух у Београду је међу најзагађенијим у свету, а власт СНС-а сада је кренула и да се обрачуна и са квалитетом воде. Спремни су на све зарад личног богаћења. Пројекат градње станова у близини водоизворишта на Макишу се мора хитно зауставити да Београђани не би били принуђени да пију воду само из пластичних флаша“, наводи се у саопштењу Народне странке.

Председница Одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да се власт труди да „све у вези са тим пројектом прође мимо јавности“.

„Зато је недавно фингирана јавна расправа о Плану детаљне регулације дела Макишког поља, јер заинтересована стручна јавност и грађани нису могли да присуствују због мера против епидемије вируса корона којима је ограничен број присутних. Сада је усвајање тог документа планирано да 29. децембар, свега два дана пред Нову годину, како јавност не би обратила пажњу“, рекла је Марина Липовац Танасковић.  

Члан Одбора за екологију Народне странке, доктор биотехничких наука Александар Анђелковић, рекао је у програму „Отворено“ да је предвиђена градња станова на раздаљини мањој од два километра од рени бунара који служе за снабдевање пијаћом водом, иако је Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ у свом решењу истакао да би смело да се гради само на више од два километра раздаљине од рени бунара.

„Подземне воде у басену Макишког поља су резервоар квалитетне воде за прераду у пијаћу воду. То водоизвориште ће бити угрожено јер ће због градње станова и метроа на Макишу бити оштећен танак повлатни слој који штити подземне воде“, навео је Анђелковић, и прецизирао да рени бунари користе за испумпавање квалитетних подземних вода које се потом у прерађују у пијаћу воду.

„Тада ће доћи до контакта површинских вода са подземним, што није добро јер ће тако бити загађене подземне воде које служе за снабдевање Београђана водом из постројења Макиш 1 и Макиш 2“, додао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да је власт спремна да уништи водоизвориште зарад профита инвеститора, и додао да је садашња генерација од претходних наследила извориште квалитетне воде на Макишу и да га мора сачувати за будуће генерације, јер је „вода стратешка сировина и ресурс“.

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић рекао је да је „режиму није важно да ли грађани пију здраву воду или не“, него је људима на власти „важно да узму новац и да се богате“.

„На власти је организована криминална група која доноси урбанистичке планове тако да њеним члановима донесу зараду, а не занимају их интереси и квалитет живота Београђана“, закључио је Павловић.