Народна странка

Народна странка: Повлашћени инвеститори силују Београд градњом станова на Макишком пољу

Народна странка: Повлашћени инвеститори силују Београд градњом станова на Макишком пољу

Народна странка упозорава да повлашћени круг инвеститора изградњом станова за 50.000 људи „покушава да силује Београд и на силу заради много новца“, а проблеме које ће тиме створити неће бити могуће решити у наредних неколико деценија, рекли су данас представници Народне странке Марина Липовац Танасковић и Александар Анђелковић.

„Водоизвориште на Макишу је резервоар питке воде за садашњу и будуће генерације Београђана, који ће бити угрожен градњом станова, а корист ће имати само мали број људи – повлашћени инвеститори, они који ће скупо продати своје парцеле и људи који ће ту купити станове – а сви Београђани ће имати проблем“, рекао је члан Одбора Народне странке за екологију, доктор биотехничких наука Александар Анђелковић.

Анђелковић је истакао и да би градња метроа на Макишу „оштетила повлатни слој, који штити танак водоносни слој у Макишком пољу, што би довело до контакта процедних и атмосферских вода, односно загађених вода са поџемним водама које се користе за водоснабдевање“.

„Уместо градње постројења за прераду комуналних отпадних вода за 50.000 становника који ће живети у становима у близини водоизворишта, планирано је прикључење на постојећи канализациони систем, што значи да ће бити настављено испуштање фекалија директно у Саву и то узводно од водоизворишта, па ће се тако још више загађивати вода која се касније прерађује у пијаћу“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је навео да је Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ у техничком решењу за Макишко поље јасно навео да се станови не смеју градити на удаљености мањој од два километра од рени бунара, који служе за снабдевање водом, али је градња је, упркос томе, планирана на мање од два километра од рени бунара.  

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да је планирано да прва линија метроа крене из Макиша, пошто су „политичари променили план усвојен 2012. године, по којем је метро требало да крене из насеља Петлово брдо“.

„То значи да су променом плана занемарене саобраћајне потребе насеља Петлово брдо, Раковица 2, Видиковац, Церак и дела Жаркова, где живи око 150.000 људи, само зато што је неки политичар одлучио да је Макиш најбоље решење. За кога је то најбоље решење и зашто власт и даље инсистира на инвеститорском урбанизму“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Представници Народне странке данас су подржали групу грађана „Битка за Кошутњак“ која је, заједно са другим удружењима грађана, испред градске управе захтевала одлагање јавне расправе о Плану детаљне дела Макишког поља, пошто је због епидемије ограничен број људи који могу да јој присуствују.