Народна странка

Ђуровић: Хитна оставка Зоране Михајловић због погибија на пружним прелазима

Ђуровић: Хитна оставка Зоране Михајловић због погибија на пружним прелазима

Народна странка захтева хитну оставку министарке саобраћаја Зоране Михајловић зато што у претходне четири године није била способна да обезбеди средства за решавање проблема сигнализације на пружним прелазима на којима грађани и даље гину у судару са возовима, изјавио је данас члан Председништва Народне странке Лазар Ђуровић.

„Од 2015. године погинуло је и тешко повређено више од 340 људи у 672 железничке несреће док држава троши новац на бесмислене пројекте попут новогодишње расвете. Неко коначно мора да одговара због бахатости и нестручности“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је додао да је недавна погибија брачног пара на пружном прелазу код Шапца последњи пример који би требало да укаже надлежнима да хитно почну спровођење пројекта обезбеђивања свих пружних прелаза у Србији.

„Просто је невероватно да ни тешка несрећа у децембру 2018. године на пружном прелазу код Ниша, у којој је у судару аутобуса ’Ниш експреса’ и воза погинуло осам људи, а 27 тешко повређено, није била опомена за Зорану Михајловић и Владу Србије да хитно реше проблеме пружних прелаза“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је истакао да је од 2.200 пружних прелаза обезбеђено тек 500, док око 1.600 прелаза нема ништа осим вертикалне сигнализације, односно знака „Стоп“ и Андрејиног крста, а део прелаза има бранике или полубранике који су често у веома лошем стању.

„За обезбеђивање свих пружних прелаза потребно је између 200 и 250 милиона евра, колико држава намерава да издвоји за потпуно непотребни национални стадион. Да ли је стадион важнији од људских живота“, упитао је Ђуровић.

Ђуровић је навео да Зорана Михајловић за претходне четири године, и поред више стотина погинулих и повређених, није нашла за сходно да се новац издвоји за обезбеђивање пружних прелаза и да зато мора да сноси одговорност и да више не обавља функцију министра саобраћаја, нити било коју јавну функцију.

„Да је Србија нормална држава, министар саобраћаја би одавно понудио оставку због великог броја погинулих на пружним прелазима и неспособности да тај проблем реши“, закључио је Ђуровић.