Народна странка

Ђуровић: Национални стадион кошта више него што је добијено продајом Галенике и ПКБ-а

Ђуровић: Национални стадион кошта више него што је добијено продајом Галенике и ПКБ-а

Члан Председништва Народне странке и председник Одбора за спорт Лазар Ђуровић изјавио је данас да је свако поређење националног стадиона у Србији и фудбала са оним у Минхену и Немачкој „сумануто, неозбиљно и трагикомично“, макар долазило и од председника Србије Александра Вучића.

„Немци су светски шампиони фудбала, а Србија, ако се изузму хокеј на леду и хокеј на трави, од колективних спортова најлошије резултате постиже у фудбалу. Довољно је упоредити резултате у фудбалу са резултатима у кошарци, рукомету, одбојци и ватерполу“, рекао је Ђуровић.  
Ђуровић је навео да само фабрика аутомобила БМВ из Минхена „приходује више од целе Србије“, док фудбалски клуб Бајерн из тог града годишње оствари приход од више од 100 милиона евра само продајом сувенира и дресова.

„Да ли је логично да држава даје 250 милиона евра за изградњу фудбалског стадиона, а није у свом власништву задржала стратешка предузећа каква су Галеника и ПКБ? Фармацеутска и прехрамбена индустрија су имуне на економску кризу која следи због пандемије, а држава је готово поклонила Галенику за 46,5 милиона евра и ПКБ за 121 милион“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је истакао да су Галеника и ПКБ држави донели 82,5 милиона евра мање него што је потребно за градњу стадиона.

„Продаја Галенике и ПКБ-а је економски обогаљила Србију и почињена је трајна штета због које ће испаштати наредне генерације. Изградња стадиона у условима надолазеће економске кризе и непознаница око ширења вируса корона и последица које ће изазвати је неодговорна и самоубилачка идеја“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је навео да ће ментално и физичко здравље нације бити на великим искушењима ако буду поново уведене рестриктивне мере услед још једног таласа епидемије вируса корона.

„Зато улагање државе у спорт мора бити усмерено на широку популацију, на све грађане. Приоритет мора бити изградња бициклистичких стаза, шеталишта, атлетских стаза и трим стаза, као и мањих затворених базена“, рекао је Ђуровић.