Народна странка

Ђуровић и Боровић: Монтиран политички процес по налогу Дијане Хркаловић, нема ниједног доказа

Ђуровић и Боровић: Монтиран политички процес по налогу Дијане Хркаловић, нема ниједног доказа

Члан Председништва Народне странке Лазар Ђуровић изјавио је данас да је против њега, по налогу бивше државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић, покренут монтиран политички процес поводом догађаја у Лучанима на дан локалних избора у тој општини, док је његов бранилац Боривоје Боровић рекао да је одбрана на суђењу доказала да Ђуровић није починио кривично дело и да нема ниједног доказа против њега.

„Јасно је да иза свега стоје Дијана Хркаловић и СНС, који је показао да та скраћеница значи ’само на силу’, јер је то њихово поимање политике. На дан локалних избора у Лучанима, 16. децембра 2018. године, дошао сам у полицију да пријавим изборне неправилности, а онда сам по директном налогу Дијане Хркаловић оптужен за наводно насилничко понашање“, рекао је Ђуровић после суђења новинарима испред Основног суда у Ивањици.

Поред Ђуровића, оптужени су и председник Извршног одбора Двери Борко Пушкић и члан Двери из Аранђеловца Урош Савић.

Боровић је рекао да је на данашњем суђењу, које је трајало четири сата, као сведок испитана само Данијела Луковић, и додао да суђења широм Србије трају сатима јер „тужиоци не могу да води сведоке у правцу којим би желели, пошто их власт доводи у непријатну ситуацију да покрећу поступке без законитих доказа.

Сведокиња је била пристрасна, она је чланица СНС-а и одборница те странке. Њу је полиција на дан избора у Лучанима цео дан водала по болницама и згради полиције, да би данас рекла да нема никакво лекарско уверење о наводним повредама и да јој је можда негде остало“, рекао је Боровић, који је и члан Председништва Народне странке.

Боровић је истакао да је одбрана доказала да нема кривичног дела и изразио очекивање да ће бити донета ослобађајућа пресуда.

Суд је одбио да на суђењу буде саслушана и Дијана Хркаловић, а Боровић је указао да су сви окривљени навели како је цео поступак избора и хапшења у Лучанима водила управо бивша државна секретарка МУП-а.

Дијана Хркаловић је тада и преспавала у полицији и појавила се у некој тренерчици, викала је на начелнике полиције, а када је Лазар Ђуровић дошао да поднесе кривичну пријаву због изборних нерегуларности, он је одједном окривљен. Реч је, дакле, о монтираном поступку“, рекао је Боровић.

Адвокат Владимир Тодорић, који заступа Пушкића и Савића, истакао је да су се докази тужилаштва већ на данашњем почетку суђења „разбили у парампарчад“.

Први сведок-оштећени (Данијела Луковић) данас је буквално пет пута променила исказ и на крају није имала објашњење за потпуну промену исказа и у односу на оно што је рекла у истрази. Други сведок неће ни моћи да буде саслушан, јер је грешком суда и тужилаштва био присутан у судници док је саслушавана Данијела Луковић“, рекао је Тодорић.

Тодорић је навео да одбрана „са великом радошћу“ ишчекује саслушање и преостала два сведока тужилаштва.

„Они су тобожњи новинари, а заправо је реч о активистима СНС-а из Панчева под командом батинаша који су на дан избора у Лучане дошли да шире страх“, рекао је Тодорић.

Тодорић је навео да је одбрана ефектно доказала да је полицијска операција у Гучи била незаконита, јер је Законом о полицији забрањено да се државни секретар МУП-а и сви политички намештеници мешају у рад полиције.

„Ми смо доказали да су они издавали наредбе полицији у Гучи, којој је било забрањено да узимају кривичне пријаве. Сврха задржавања Пушкића и Ђуровића, као водећих људи Савеза за Србију у Гучи током избора у општини Лучани, била је да се они спрече да буду на терену тог дана како би СНС несметано покрао изборе“, рекао је Тодорић.