Народна странка

Народна странка Крагујевац: Ко скида кајмак пољопривредним произвођачима?

Народна странка Крагујевац: Ко скида кајмак пољопривредним произвођачима?

Повереница Народне странке Крагујевац Гордана Шошић изјавила је данас да је напредњачки режим „уништио пољопривреду“, јер не ради у интересу пољопривредних произвођача, него искључиво у личном интересу мале групе на власти и њој блиских људи.

„Сељаци живе веома тешко, иако Србија има највећи потенцијал за раст управо у пољопривреди и обилује обрадивим земљиштем, али власт уништава природне ресурсе неопходне за пољопривреду, попут водотокова, и не постоји јасна државна стратегија за пољопривреду“, рекла је Гордана Шошић на конференцији за новинаре.

Она је додала да је таква политика довела до тога да су пољопривредници у Србији здравствено и социјално угрожена категорија становништва.

„Пољопривредни пензионери су међу најсиромашнијим грађанима, јер њихове пензије износе између 8.000 динара и 12.000 динара месечно. Како је могуће живети са пензијом од 12.000 динара? Сеоском становништву је, такође, здравствена заштита недовољно доступна због малог броја сеоских здравствених амбуланти, као и због дугова пољопривредника за здравствено осигурање“, рекла је Гордана Шошић.

Гордана Шошић је истакла је међу најважнијим програмским начелима Народне странке спровођење савремене политике сеоског развоја, која подразумева унапређивање радних и социјалних услова живота на селу, функционални аграрни фонд за капитална улагања, подршку пољопривредним задругама, заштиту домаћег пољопривредног производа од нелојалне стране конкуренције и забрану продаје пољопривредног земљишта страном капиталу.

„Народна странка ће, када преузме одговорност за управљање државом, пружити шансу малим пољопривредним газдинствима, јер су она највећи послодавци у Србији са укупно више од милион и по запослених“, рекла је Гордана Шошић.

Повереник Народне странке Рача Милан Маринковић рекао је да су субвенције пољопривредницима смањене и касне и по више година, док су порези, акцизе на дизел  гориво и ПДВ повећани.

„На делу су преварантски однос државе према пољопривредницима и спрега увозника и извозника. Србија увози јефтино месо сумњивог квалитета и тако обара цену нашим пољопривредницима, чији се производи продају као екстра квалитетни по ниским ценама, па се чини да на нама неко двоструко зарађује“, навео је Маринковић.

Маринковић је навео да је откупна цена млека између 20 динара и 30 динара по литру, а у малопродаји литар пастеризованог квалитетног млека кошта око 100 динара.

„Одакле толика разлика? Ко нам скида кајмак“, упитао је Маринковић.

Маринковић је додао да је огроман проблем то што државни органи немају контролу над извозом воћа и поврћа, па Русија више не откупљује српске производе као раније.

"Откупна цена јабука и шљива износи између 10 и 20 динара за килограм, а откупи се веома мало. У лошој години као што је ова, род жита не може бити већи од три до четири тоне по хектару, а откупна цена је 17 динара за килограм, и пољопривредници су на губитку, а жито се извози по дупло већој цени“, рекао је Маринковић.

Маринковић је замолио грађане да пољопривредне производе више купују од сељака на пијацама и да у продавницама више купују домаће производе.