Народна странка

Народна странка Косово и Метохија: Терор криминалаца и претње отказима

Народна странка Косово и Метохија: Терор криминалаца и претње отказима

Повереник Народне странке за Косово и Метохију Александар Стојановић изјавио је да су вече пре протеста одржаног у Косовској Митровици у суботу, 2. фебруара, директори предузећа слали претеће поруке запосленима да ће добити отказ ако изађу на протест.

"Протест је одржан током суботе, нерадног дана, у 18 сати. Људи имају право да користе своје слободно време по својој вољи. На северу Косова и Метохије је, међутим, успостављен тоталитарни поредак и за све се питају криминалци из Српске листе, продужене руке СНС-а, и послушници председника Србије Александра Вучића", рекао је Стојановић телевизији Наша.

Стојановић је и сам добио претњу отказом од председника општине Вучитрн Аце Мишића, који му је послао допис у којем је од Стојановића тражио да се писмено изјасни о свом говору на протесту и јавно изреченој критици на рачун Вучића.

"Срби на Косову и Метохији се морају борити за слободу и демократију. Поштовање према Оливеру Ивановићу, огроман степен криминала, тајни преговори власти у Београду и Приштини о признавању Косова и Метохије и медијски мрак су разлози због којих су грађани изашли на протесте у Косовској Митровици", рекао је Стојановић.

Стојановић је истакао да велики број људи на северу Косова и Метохије жели да протести буду настављени, али да су на делу озбиљне претње које стижу из централне Србије и из јужног дела Косовске Митровице, и изразио уверење да ће организатори донети праву одлуку о форми у којој ће протести бити настављени.

Стојановић је навео да је српски режим преко својих људи на северу Косова и Метохије створио атмосферу у којој се "Срби више плаше Срба него Албанаца" и зато напуштају јужну покрајину.

"Срби живе у страху, а центар моћи није у општини, него у кафанама у којима седе криминалци који сарађују са Рамушем Харадинајем. Јединство српске заједнице се не може формирати тако што ће нама управљати криминалци, него подразумева међусобно разумевање и заједничко доношење одлука. Не рушимо ми јединство, него тоталитаризам уводе људи под потпуном контролом Вучића", рекао је Стојановић.

Стојановић је подсетио да се у Косовској Митровици од 2012. године догодило шест убистава од којих ниједно није разрешено, а међу убијенима су и два кандидата за градоначелника – Димитрије Јанићијевић убијен је 16. јануара 2014. године, а на исти дан 2018. године убијен је Оливер Ивановић“, рекао је Стојановић.

Поводом преговора Београда и Приштине о Косову Метохији, Стојановић је навео да се о решењу Вучић и Хашим Тачи тајно договарају са странцима.

"Садашња власт је у кампањи 2012. године, када је СНС био опозиција, обећала да ће чувати Косово и Метохију. Од када су дошли на власт, раде потпуно супротно. Потписивањем бриселских споразума Вучићев режим је угасио институције државе Србије на Косову и Метохији – полицију, судство, цивилну заштиту.. То је противуставни чин и за то се одговара и они ће једног дана и одговарати, а тај дан није далеко", рекао је Стојановић.