Народна странка

Јеремић: Живимо у "проклетој авлији", али није далеко тренутак када ће актуелни режим бити побеђен

Јеремић: Живимо у "проклетој авлији", али није далеко тренутак када ће актуелни режим бити побеђен

Обраћајући се присутнима на седници Главног одбора којом је обележено годину дана рада странке председник Народне странке Вук Јеремић  поручио је да се Србија налази у фази "дубоког сна са понеким пулсом отпора" актуелној власти .


“Народна странка је посејала наду и семе побуне и прва је показала да се може рећи ‘Не’. Народна странка је нешто са чиме сви знају да ће живети у будућности и ја вам кажем - Народна странка ће бити наредна странка која ће водити ову државу”, казао је Јеремић.


Он је функционере своје странке, али и читаве опозиције, позвао да буду јединствени, како би у наредном периоду сачували достојанство грађана и изборили се против "зла које неће отићи само од себе".


Јеремић је актуелни режим описао као "тоталитарни режим зла", а тренутно стање у земљи као “проклету авлију”.


 “У ‘проклетој авлији’ нема среће, нема слободе, нема правде, нема осмеха. У ‘проклетој авлији’ постоји господар и његова свита и само за њих та ‘авлија’ није проклета, а за све друге јесте”, рекао је Јеремић и додао да је главни разлог због ког је одлучио да започне борбу тај што се "коров и канцер не повлаче сами од себе".

Glavni odbor
Лидер Народне странке оценио је да није далеко тренутак када ће актуелни режим, који је постао симбол агресивности и бахатости бити побеђен. Према његовим речима, неопходно је да се настави да се залива семе јединства, како би дошло до повратка државе њеним грађанима.


"Уверен сам да тај тренутак није толико далеко колико би многима могло да изгледа док гледају телевизију на којој се смењују ријалити програми политичког и неполитичког садржаја, а у суштини је то јединствени програм у коме најчешће гледамо лице истог човека ", рекао је Јеремић.


Јеремић је на ГО говорио и о положају Србије у свету, и оценио да се налази пред избором да буде "бедем екстремизму са Блиског истока, како то желе велике силе, или  велико трговинско чвориште".

Glavni odbor
Говорећи о Косову и Метохији Јеремић је казао да је намера власти да се Србија и Косово разграниче почетком 2019. године.
“Оно што сте чули пре месец дана на седници Главног одбора владајуће странке, да је њихова косовска политика доживела пораз, не може бити даље од истине. Схвативши да је народ против разграничења, поделе, предаје, како год то назвали, и да за то не може да добије већинску подршку, Вучић је прогласио  да то више "не ради", а онда иза сцене до максимума убрзао разговоре,” објаснио је Јеремић и додао да ће Вучић и председник Косова Хашим Тачи потписати свеобухватни споразум у првом кварталу наредне године.


"Разграничење значи да ће са оне стране границе, која више неће бити административна линија, остати 90 одсто територије покрајине КиМ и делови онога што зовемо југ Србије, а што Албанци зову Прешевска долина", додао је Јеремић и упозорио: "Када говорим о Великој Албанији, говорим о једној неизбежној и реалној опасности. У међународном праву не постоји ништа што може да спречи две чланице УН да се уједине у јединствену државу".


Јеремић је указао и да, када се једном у миру одрекнете територије, то постаје јединствен пример и да ће тако поступати и други са сличним аспирацијама.


Народна странка званично је формирана 22. октобра прошле године и седницом Главног одбора уједно је обележено и годину дана рада странке.