Народна странка

Форум жена Народне странке: Докле ће власт и министар рада да толеришу шиканирање жена-радница у Србији?

Форум жена Народне странке: Докле ће власт и министар рада да толеришу шиканирање жена-радница у Србији?

Председница Форума жена Народне странке и посланица у Скупштини Србије Дијана Вукомановић поставила је посланичко питање Министарству рада и министру Зорану Ђорђевићу, поводом алармантних информација кршења радничких и људских права жена у Србији, у приватним компанијама, страној у Смедереву, и домаћој у Малом Зворнику.

Будући да су министар Ђорђевић и Министарство рада недавно најавили усвајање новог Закона о штрајку, питање посланице Вукомановић је усмерено на забрињавајуће случајеве кршења радничких права око 280 запослених жена у фабрици „Кајзен“ у Смедереву, које су  обуставиле рад у знак протеста због кашњења исплате зарада и неплаћеног прековременог рада у изузетно отежаним условима, да би потом група радница била суочена са отказом – раскидом уговора.

Како су бројни медији известили, раднице у фабрици текстила турског инвеститора у Смедереву су радиле у изузетно отежаним условима - без клима уређаја у прашњавој хали, прековоремено и до 14 часова дневно, применом понижавајућих мера радне дисциплине, у које спадају контролисање одласка у тоалет (и то један на располагању за 280 жена), ограничавање количине пијаће воде за потребе радница на две чаше дневно, претње кривичним пријавама због објаве фотографија штрајка на Фејсбуку и слично.

Посланица Вукомановић је указала министру Ђорђевићу да су овим казненим мерама отказа групе радница – раскидом уговора о раду, директно прекршене одредбе чл. 14. Закона о штрајку којим је прописано да организовање, односно учешће у штрајку не може за последицу имати престанак радног односа запосленог.

Због тога је Вукомановић затражила обавештење од министра Ђорђевића шта је конкретно учинио из своје надлежности да заштити радничка и синдикална права ових жена-радница које су запослене у приватној компанији страног инвиститора?

Посланица Вукомановић је указала на још један драстичан пример кршења радних и људских права раднице Данке Симић, коју је пословодство фабрике „Равнаја“ у Малом Зворнику, због учешћа њеног супруга у синдикалном организовању радника у истој фабрици, драконски казнило тешким физичким радом.

Наиме, Данка Симић је узастопно премештана са места лаборанта на место чистачице, а потом и на место помоћне раднице са задужењем да недељама ручно пребацује и чисти камење, док машине стоје и не раде.

Вукомановић је подсетила министра Ђорђевића да је повереница за равноправност Бранкица Јанковић покренула поступак и установила да је у овом случају прекршен Закон о забрани дискриминације и да је дужност министра да у сарадњи са повереницом и пословодством ове фабрике отклони последице дискриминаторних поступака према радници Данки Симић, која је постала симбол стоичке борбе жена Србије да сачувају радно место и да се изборе за право да раде и поштено зараде хлеб за своје породице.

 

Форум жена Народне странке