Народна странка

Држава може да смањи цену горива, али неће

Држава може да смањи цену горива, али неће

Хвалећи се пуном државом касом, напредњачка власт вређа интелигенцију грађане Србије, који су свесни да се каса пуни из њиховог џепа, а у случају горива то је акцизама и порезом.

На литру бензина држава узима 55,2 одсто од цене на име пореза и акциза, односно 82,44 динара од 144,9 динара по литру.

Зато би уместо што објашњава грађанима да је за повећање цене бензина крива светска економија, напредњачка коалиција требало отворено да призна да је не занима што ценом бензина угрожава егзистенцију грађана Србије, посебно пољопривредника, и да може да смањи акцизу на гориво, али очигледно неће.

Од почетка године литар бензина скупљи је за 8,79 динара, односно 6,1 одсто, а дизела за 11,3 динара или 7,5 одсто. Дизел је у државама региона скупљи само у Албанији.

Влада Србије може да смањи акцизу без скупштинске одлуке за 20 одсто, али је, што је већ више пута доказала, не занима да се бави тиме како заиста живе грађани Србије.

Народна странка позива новоизабраног министра финансија Синишу Малог да уместо што бежи из Скупштине Србије када се разговара о дужничком ропству у коме се налази Србија, бар у овом случају покуша да ради свој посао у интересу грађана Србије.