Народна странка

Дијана Вукомановић: Хитно утврдити достојанствене надокнаде за породиље

Дијана Вукомановић: Хитно утврдити достојанствене надокнаде за породиље

Форум жена Народне странке позива и упозорава министре рада и запошљавања Зорана Ђорђевића, министарку за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић, председницу Координационог тела Владе за родну равноправност Зорану Михајловић, и напослетку, председницу Владе Србије Ану Брнабић, да у оквиру својих јасно дефинисаних надлежности под хитно адекватно протумаче и примене интенције због којих је промовисан и усвојен Закон о финансијској подршци породици с децом, а не да се и тај Закон претвара у своју супротност, и још један у низу апсурдних последица неадекватне популационе политике у Србији.

Запослене, али и све жене у Србији, затечене су и обесхрабрене информацијом да ће се у случају одласка на трудничко боловање, зараде оних жена које су пре одласка на боловање радиле мање од 18 месеци сабирати и делити са 18, тако да ће велики број њих примати накнаду од свега неколико хиљада динара, па чак и мање од тог броја!

Парадоксално је да ће нови Закон о финансијској подршци породици са децом уместо да подстакне рађање деце и повећа наталитет у Србији, у пракси још више спречавати и жене и мушкарце – потенцијалне родитеље, да се одлуче на рађање деце и проширење породице.

Очекујемо да Влада Србије и поменути министри – функционери, под хитно обезбеде предуслове за утврђивање доњег лимита месечне накнаде за породиље, како се не би дешавало да неке од њих по основу Закона о финансијској подршци породици с децом добијају свега 900 динара месечно и не прихватамо ограду министарке Славице Ђукић Дејановић да би требало видети да ли и колико буџет Србије може да издржи такво увећање. У ситуацији у којој је родитељство прави подухват, породиље апсолутно нису социјална групација која би требало да буде последња ставка у буџету.

Форум жена Народне странке убеђен је да буџет Србије може да издржи увећање минималне накнаде женама породиљама, баш као што може да издржи исплате на десетине хиљада натпросечних месечних надокнада функционерима владајућих партија по основу њиховог чланства у надзорним и управним одборима.  

За долазак детета у породицу потребно је обезбедити око две хиљаде динара за пакет пелена, најјефтинији креветац са душеком кошта око 20 хиљада, а у случају да мајке не могу да доје – адаптирано млеко такође кошта две хиљаде динара. Да ли Влада Србије има одговор на питање: како будуће мајке да уштеде од минималне надокнаде за породиље и да дочекају рођење свог детета и омогуће му адекватну храну и негу?

Упозоравале смо у Скупштини Србије, још у децембру 2017. године да су Министарство којим руководи Зоран Ђорђевић и Влада Србије у скупштинску процедуру упутили дискриминаторно образложења предлога Закона о финансијској подршци породици са децом, у којима се жене – труднице и породиље прозивају и оптужују за разноразне наводне „злоупотребе“ и „значајан одлив новца из буџета Србије“?!

Ипак, неаргументовано оптуживање и деградирање жена од стране представника овог Министарства се наставља.

Најновија, скандалозна изјава представнице Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милене Антић, у емисији емитованој на Радиотелевизији Србије, о женама које заснивају радни однос и желе након извесног времена да остану трудне да „ниједан послодавац неће запошљавати ТАКВУ жену ... Њему је жена потребна да ради ... а не да би сутрадан отишла на боловање“ изазива не само масовно огорчење грађана Србије, већ и представља кршење одредби Закона о раду (чл. 12, ст. 2, чл. 18, чл. 26. ст. 2. и 3), Закона о забрани дискриминације, Закона о равноправности полова...

Оваквим накарадним тумачењима Закона о финансијској подршци породици са децом, и то од стране представника министарства које је задужено да тај исти закон спроводи у живот – жене су увређене и обесхрабрене, а послодавци још више подстакнути да врше противзакониту дискриминацију жена радница по овом основу.

Форум жена Народне странке залаже да се у скупштинску процедуру упути предлог Закона о родној равноправности чији нацрт предвиђа ефикасније новчане и друге казне за послодавце који су склони да дискриминишу жене раднице, нарочито по основу материнства, односно трудноће.

 

Др Дијана Вукомановић
председница Форума жена Народне странке