Народна странка

Антић: Бојкот да бисмо променили систем који опстаје више од 70 година

Антић: Бојкот да бисмо променили систем који опстаје више од 70 година

Члан Политичког савета Народне странке Чедомир Антић изјавио је данас да је бојкот избора борба за фер изборне услове, обнову демократских установа и заштиту Устава Србије.

„Наше непристајање на постојеће изборне услове је неопходно да бисмо могли да коначно објединимо опозицију и дефинишемо њен програм, по први пут после 2000. године, и да бисмо могли да станемо на крај режиму који је, захваљујући неспособности демократских странака и неспремности да се суоче са великим изазовима 2000-тих година, опстао и више од 70 година трајно оптерећује наше друштво и свако настојање да оно буде отворено, слободно и демократско“, рекао је Антић у Сокобањи, где разговарао са грађанима.

Антић је позвао грађане Србије да изборне услове препознају као главну тему у изборној кампањи.

„Опозиција је углавном јединствена да неће прихватити изборе по сваку цену и ми данас од грађана морамо да затражимо мандат да бојкотујемо изборе да бисмо као 1992. године и 1997. године изборили услове који нам омогућавају наду да ћемо победити и наду да ће демократија бити обновљена, а демократске установе опет успостављене“, рекао је Антић.

По први пут после 2000. године ми те изборне услове немамо, а ја верујем да их немамо од 2016. године, када је у Савамали симболично срушена српска демократија, навео је Антић.

„Уверен сам да заслужујемо да поново задобијемо те услове и да, без обзира на тренд појаве кловнова, популиста и тирана у Европи и Америци, Србија може да буде оно што је била у прошлости – бастион слободе и демократије на Балкану и у источној Европи“, рекао је Антић.

Антић је истакао да је Србија по први пут у протеклих 20 година значајно пала на свим листама које бележе стање слобода и демократских права грађана широм света.

„Када је реч о демократији, ми смо испод нивоа на којем смо били 2001. године, а када је реч о медијским слободама, испод смо нивоа на којем смо били после 2003. године“, рекао је Антић.