Народна странка

Боровић: Вучић против отварања досијеа јер се плаши откривања својих веза са службама

Боровић: Вучић против отварања досијеа јер се плаши откривања својих веза са службама

Председник Одбора Народне странке за правосуђе, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да се председник Србије Александар Вучић противи отварању досијеа јер се плаши да ће се тиме открити његове везе и везе осталих челника садашње власти са разним режимима и службама попут БИА, МУП и ВБА, и да је потпуна промена власти услов да се реши то „питање свих питања“.

„Не треба нам ЕУ да нас упућује да раскинемо са комунистичком прошлошћу и наслеђем, ми би то требало сами да урадимо. Сва нерешена убиства у Србији су резултат рада Државне безбедности, која је по налогу власти преко специјалних полицијских снага извршила велики број убистава – Ибарска магистрала, убиство Аркана, атентат на Вука Драшковића у Будви, Стамболић, Ћурувија…“, рекао је Боровић телевизији Нова С.

"Нисам сигуран ни да овај режим неће посегнути за тим службама ако осети да му је угрожена власт“, истакао је Боровић.

Боровић је навео да „тајне службе владају у Србији и само померају политичаре као фигуре и у складу са ситуацијом одређују ко ће бити на власти“.

„Досијеи морају да буду отворени, па ћемо видети да ли су садашњи министри радили за службу деведесетих година, јер су и данас на власти исти људи који су били на власти и 1991. године. Опасно је што је БИА и даље у служби актуелног режима. Какав замрзнути статус директора БИА Братислава Гашића у СНС, они су сви у служби партије“, рекао је Боровић.

„Ја сам сигуран да су у Србији сви људи из јавног живота, адвокатуре и правосуђа на мерама и то незаконито“, додао је Боровић.

Боровић је, поводом афере „прислушкивање“, рекао да је врло лако открити ко је прислушкивао Вучића.

„Постоји име и презиме сваког полицајца који је прислушкивао, постоје периодични и дневни извештаји о прислушкивању. Врло сам забринут због ћутања служби. Ако је неко прозван да му је председник прислушиван – или је знао и онда би требало да буде смењен или није знао, а онда би опет требало да буде смењен“, рекао је Боровић.

Боровић је истакао да је Народна странка спремила законе о лустрацији и специјалном тужиоцу за високу корупцију.

„Након отварања досијеа бисмо могли врло лако да дођемо до документације и податада које су судије и тужиоци у договору са влашћу учинили криминална дела. Лако бисмо могли да се упустимо у оно што опозиција прижељкује од 1991. године до данас. Сигурно је да људи који су били на власти и 1991. године и данас су на власти неће пристати на отварање досијеа“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да су до 2000. године досијеи постојали и на микрофилмовима, а да је грађанима након промена те године омогућено да остваре увид у свој досије.

„Тада сам видео свој досије и видео сам оно што је на папиру са неким затамњеним деловима. Видео сам тада да је неколико новинарки сарађивало са Удбом и сва потпредседника странке из опозиције“, рекао је Боровић.

Боровић је оценио да до сада нису сачувани сви оригинални досијеи јер је после промена 2000. године тадашњи министар унутрашњих послова „носио неке досијее кући и читао их са људима из опозиције и да је тада била озбиљна намера да они то приватизују, а када је требало да отворе, они су заћутали“.

„Разваљен је систем владања у Србији још 2000. године и никада није поново успостављен, а данас су тек до краја разваљене све институције“, рекао је Боровић.

Боровић је подсетио да је после 2000. године предложио да буду расформиране и безбедносне службе и МУП и да војни официри са најмање чином мајора буду доведени на чело локалних полицијских управа у градовима Србије, јер нису имали контакте са криминалцима, али је тај предлог одбијен.

Боровић је рекао да је адвокат Драгослав Миша Огњановић био частан и поштен адвокат и да је незаконито праћен без наредбе судије за претходни поступак, а потом убијен, и да и то убиство мора бити до краја расветљено.