Народна странка

Боровић: Навијачке групе и део полиције заједно у пословима око дроге, пример је Јовањица

Боровић: Навијачке групе и део полиције заједно у пословима око дроге, пример је Јовањица

Члан Председништва Народне странке, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да да је сарадња власти и навијача „одувек постојала“ и да је почела као вид контроле потенцијалних гласача, али да се временом „цела ствар отргла контроли“.

Боровић је листу „Данас“ рекао да политичке странке нису до сада ниједном показале жељу да „престану да сарађују са навијачком паравојском“ и да су зато те групе све јаче.

„Зато им се толеришу одређена криминална дела. Зато смо сведоци и да врх политичке власти има директан контакт са навијачким групама. Чак имамо случај да се највиши функционери ове земље хвале својом навијачком прошлошћу, шаљући поруку да је омладини то најважније да навија за одређене клубове. Као адвокат знам да нико из подземља није никада одао захвалност било ком политичару, већ је само спреман да, уколико му се више не чине услуге, потегне за оружјем и да се освети политичару који га је штитио“, рекао је Боровић.

Боровић је упозорио да последице неговања односа са криминалним групама преко фудбалских клубова могу бити фаталне.

Велики проблем представља то што је последњих година људима блиским криминалу у навијачким групама дата могућност да легализују свој новац кроз разне послове са државом.

„На овом простору одавно људи из подземља перу новац некажњено. Против пар криминалних група се води поступак у Специјалном суду због тешких кривичних дела, а упоредо постоји и поступак за прање новца. Међутим, уопштено се већини криминалних група уопште не одузима имовина нити води поступак за прање новца. Ова власт има увид и меша се у све поре друштвеног живота. Имају тако увид и у сваку навијачку групу“, рекао је Боровић.

„Полиција контролише навијачке групе, а с друге стране и навијачке групе контролишу полицију. Сигуран сам да заједно учествују у пословима око дроге, а за то вам је пример случај ’Јовањица’ у којем имамо процесуиране људе који су припадници ВБА (Војнобезбедносне агенције) и МУП-а Србије. Нису се они сви случајно нашли на једном простору и послу. То је очигледно био пројекат који је неко надзирао. Ја не могу још увек да сазнам и кажем ко тачно, али вероватно неко из власти“, додао је Боровић.

Боривоје Боровић се осврнуо и на изјаву председника Србије Александра Вучића од пре неколико година када је рекао да „нема снаге да се обрачуна са навијачима“.

„Све је то маркетинг, и на ту паравојску се гледа као на навијаче и гласаче истовремено. То је пракса која је нажалост уведена у новијој политичкој историји. Ако сам тврдиш да не можеш да се избориш са навијачко криминалним групама, онда поднеси оставку. Знам да у овој земљи постоје људи који су компетентни и који то сигурно могу да ураде, који имају и храброст и знање. Сада је то јерес рећи, али у време комунизма никада се није десило да подземље може да утиче или контролише власт“, закључио је Боровић.