Народна странка

Боровић: Вратити забрану јавног коментарисања неправоснажних судских поступака

Боровић: Вратити забрану јавног коментарисања неправоснажних судских поступака

Председник Одбора Народне странке за правосуђе, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас, поводом оптужбе глумице Данијеле Штајнфелд да ју је силовао Бранислав Лечић, да би требало вратити кривично дело забране јавног коментарисања неправоснажних судских поступака, које је укинуто, а након тога су "судске процесе коментарисали функционери од локалног нивоа до највишег".

„Сада свима прете прекшајне казне или казне за увреду. Мора се вратити то кривично дело, мора се забранити свим, пре свега јавним, функционерима и учесницима у поступку да јавно коментаришу поступке који нису правоснажни“, рекао је Боровић за Newsmax Adria.

„То ће се, самим тим, односити и на медије, и то није рушење слободе медија, него та импровизација и фиктивна суђења која се спроводе или стајање на страну окривљеног наносе додатну бол жртвама у нашој судској пракси“, додао је Боровић, који је заступао Марију Лукић у поступку против бившег председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке.

Боровић је навео да управо то што председник Србије Александар Вучић промовише полиграф као средство којим се утврђује истина „не доприноси правди, него само помаже да људи навијају за неку од страну.

„Полиграф не представља апсолутно ништа, тај институт је једна потпуно бесмислена ствар и сви нормални људи ће одбити да се подвргну полиграфском испитивању. Не постоје стручни људи који знају да постављају стручна питања и врло често могу злоупотребом да наведу особу да погрешно одговара и онда је то једна општа манилупација. Зато у Законику о кривичном поступку полиграф и није доказно средство“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да „спровођење линча омогућава то што врло често информације из тужилаштва или полиције оду у јавност“.