Народна странка

Новаковић: Ребаланс буџета Војводине је увод у пропаст

Новаковић: Ребаланс буџета Војводине је увод у пропаст

Потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Војводине Борислав Новаковић изјавио је данас да предложени ребаланс буџета Војводине, којим су највише умањена средства за пољопривреду, представља пут у огромне проблеме.

Покрајински парламент данас разматра ребаланс буџета, којим је предвиђено смањење за око 4,2 милијарде динара.

"Ребаланс буџета је увод у пропаст. Он нас уводи у спиралу банкрота, јер је очито да постоји огроман јаз између онога што су потребе грађана Војводине и средстава којима се те потребе задовољавају. Не постоји озбиљан економиста који ће рећи да у наредне три године може да се стабилизује економска ситуација, по основу пореза на добит и пореза на зараде, као два најважнија пуниоца буџета“, рекао је Новаковић на конференцији за новинаре у Скупштини Војводине.

Новаковић је додао да „нас у наредне три године очекује економски слом и велики број незапослених“.

„Процена је да у овом моменту имамо око 130.000 људи који су на принудном одмору, а да ће тај број, услед економског слома у свету, до септембра бити повећан за 90.000. Ако број запослених опада, смањиваће се и број главних пуниоца буџета, те није нормално да очекујемо стабилизацију за три године. Ако паметно будемо поступали, што сада није случај, очекивано је да економија тек у петој години почне да показује боље резултате", навео је Новаковић.

Новаковић је рекао да покрајинска власт прави огромне проблеме свим грађанима Војводине и Србије.

"У последњих 20 година највише извоза било је из домена пољопривреде, а највише из Војводине, око две трећине. Тиме што је пољопривреда ’закинута’ за безмало 900 милиона, тиме што за рурални развој нема раније опредељених 588 милиона, Србија и Војводина секу грану на којој седимо и то је поражавајуће“, навео је Новаковић.

Новаковић је истакао да је „војвођански пољопривредник у великом проблему и јасно је да улазимо у драматичну ситуацију“.
„Подсећам да садашње прогнозе говоре да ће принос пшенице бити умањен за 70 посто, а да је недостатак влаге велики проблем за соју, сунцокрет и кукуруз и да су самим тим проблеми још већи“, рекао је Новаковић.

Новаковић је, поводом хапшења и притисака на новинарку Ану Лалић, рекао да „жели да по промени власти судски буду процесуирани сви који су је хапсили“.

„Хапшењем Ане Лалић није угрожен само њен лични и професионални интегритет, већ је то био покушај да се заплаши и понизи новинарска струка“, додао је Новаковић.

Новаковић је рекао да је јасно да је неко из политике дао сигнал за хапшење Ане Лалић.

„Нећемо дозволити да ова ствар буде заташкана, баш као што нећемо дозволити да смрт зубара Станислава Остојића остане заташкана. Тон којим се по овом случају јавности обратио покрајински секретар Зоран Гојковић био је нечастан, нељудски и нецивилизован“, навео је Новаковић.

На питање да ли сумња ко је дао сигнал за хапшење је хапшење новинарке, Новаковић је одговорио да нема конкретне доказе, али да је „више него очигледно да је сигнал дошао из Новог Сада, а да је одобрење добијено од председника Србије Александра Вучића, без чијег се одобрења не такве ствари не раде“.