Народна странка

Новаковић о одбијању оптужбе пред Специјаним судом: Никада ништа незаконито нисам урадио

Новаковић о одбијању оптужбе пред Специјаним судом: Никада ништа незаконито нисам урадио

Специјални суд одбио је данас оптужницу против потпредседника Народне странке и бившег градоначелника Новог Сада Борислава Новаковића, која га је теретила за злоупотребу службеног положаја.

Суд је оптужбу одбио позивајући се на правно начело да се неко не може два пута теретити за исто дело ("не бис ин идем"), а тужилаштво је против Новаковића покренуло поступак због наводних злоупотреба приликом изградње Булевара Европе у Новом Саду, док је био директор новосадског Јавног предузећа Завод за изградњу града“.

Против Новаковића је претходно обустављен поступак због исте ствари пред Прекршајним судом, па је Специјални суд данас одбио оптужницу, јер није могуће водити два пута поступак за исто кривично дело.

„Ово је био класичан монтиран политички процес. У Србији данас не постоји претпоставка невиности. У мом случају су председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић све време коментарисали процесе и тако на директан начин слали поруку судијама да је за њих задовољавајућа само осуђујућа пресуда и тиме покушали да као представници извршне власти утичу на судску власт“, рекао је Новаковић новинарима испред суда.

Потпредседник Народне странке је оценио да ће режим наставити кампању против њега и говорити о „проневереним милионима, што нема везе са истином“.

„Мене у овом процесу нико није ни теретио материјално, него је предмет спора био да ли је један од понуђача имао два камиона носивости од 10 тона и да ли сам му ја омогућио да буде подобан извођач. Нико ме није теретио ни да сам нешто присвојио нити да сам оштетио буџет. Они упорно лажу осам година“, рекао је Новаковић.

Новаковић је подсетио да је четири године био градоначелник Новог Сада, и истакао да никада не би учинио било какав гест којим би довео у питање част града на чијем је челу био.

„То је за мене питање части. Никада не бих учинио ништа противзаконито. Рођен сам у Новом Саду и волим свој град“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да је 42 дана пре него што је приведен прочитао у таблоидима да ће се то догодити, као и елементе кривичне пријаве.