Народна странка

Новаковић: Створен снажан покрет грађанске непослушности и отпора Новом Саду на води

Новаковић: Створен снажан покрет грађанске непослушности и отпора Новом Саду на води

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је у Новом Саду створен покрет отпора и грађанске непослушности против пројекта „Нови Сад на води“ и да је проширена социјална база отпора, што је „у Београду изостало“ када је најављивана градња комплекса „Београда на води“.

„Имаћемо у Новом Саду снажне активности како бисмо онемогућили усвајање Генералног урбанистичког плана и Плана генералне регулације и спречићемо све незаконите активности“, рекао је Новаковић телевизији Н1.

Новаковић је подсетио да предузеће Воде Војводине није одобрило намеру инвеститора „Новог Сада на води“ да насип помери 500 метара у корито Дунава.

„Власт покушава да преко градње приступних саобраћајница ка новом мосту преко Дунава, чија се градња планира, прошверцује идеју померања насипа 500 метара у корито реке, како би се добио простор за градњу станова“, рекао је Новаковић.

„То није неопходно, јер се једним кружним током код Улице 1.300 каплара може решити приступ будућем мосту, али власт намерно предвиђа приступне саобраћајнице у кориту реке како би могла да има изговор за померање насипа. Тако кроз оправдану идеју градње новог моста покушавају да спроведу намеру да на потезу од 4,5 километра обале Дунава добију нову површину за градњу станова који ће коштати између три и четири хиљаде евра по квадратном метру“, додао је Новаковић.

Упитан о најави председника Србије Александра Вучића да ће ванредни избори бити одржани у априлу 2022. године, Новаковић је одговорио да се Народна странка спрема за изборе, али да на њих неће изаћи безусловно и „неће срљати у изборе“.

„Договор унутар опозиције је да свако ради на својој страначкој инфраструктури како би се постигла два главна циља – контрола избора и теренска кампања. Ми, међутим, нећемо на изборе пошто-пото, него желимо да отворимо разговор са представницима Европског парламента о медијским, правним и другим околностима који би те изборе учинили легалним и легитимним“, рекао је Новаковић.

„Желимо да примерено ономе што Европска комисија констатује као мањкавости политичког система у Србији у поглављима 23 и 24, која се односе на људске слободе и права, дефинишемо околности које нам омогућавају равноправан третман“, додао је Новаковић.

Ако ЕУ буде гарантовала да ће се договорено спровести у дијалогу о изборним условима, онда се стварају околности да Народна странка веома озбиљно размисли о изласку на изборе, закључио је Новаковић.