Народна странка

Новаковић: Нови Сад на води узрок кашњења Генералног урбанистичког плана

Новаковић: Нови Сад на води узрок кашњења Генералног урбанистичког плана

Новосадска власт није одустала од стамбене изградње на Шодрошу и Каменичкој ади, а доношење Генералног урбанистичког плана (ГУП) Новог Сада до 2031. године намерно касни због пројекта "Нови Сад на води", изјавио је данас председник новосадског одбора Народне странке Борислав Новаковић.

Новаковић је на конференцији за новинаре испред Градске куће представио нацрт урбанистичког плана приобаља Дунава за који тврди да га припрема локална власт, а који му је дао узбуњивач из Градске куће.

Према његовим речима, не мора да значи да ће тај план бити и коначно решење, али да није смело да се деси да га представља јавности као документ који је добио од узбуњивача, већ је то требало да уради локална власт.

Оценио је да се из нацрта урбанистичког плана "види да новосадски напредњаци нису одустали од градње на простору Шодроша и околине, а посебно не од померања насипа 500 метара у корито реке".

"Из урбанистичког плана се види да је идеја да се насип направи посред Шодроша, због чега ће Дунав остати без природног прилива воде, док ће се вода пумпати преко станице, а одливати кроз две велике бетонске цеви дуге неколико стотина метара, које ће се налазити код садашњег бродоградилишта", рекао је Новаковић.

Због припреме тог плана, оценио је, још увек се не усваја нови ГУП, иако садашњи истиче ове године, а Јавно предузеће "Урбанизам" је због кашњења остао без водних услова који су издати половином 2019. године, са једногодишњим роком важења.

"Сада све стоји зато што се чека додатна студија Института ’Јарослав Черни’, који се налази пред приватизацијом, а заинтересовани купац је ’Миленијум тим’, фирма која је директно повезана са Српском напредном странком", казао је Новаковић.

Рекао је и да нацрт урбанистичког плана показује да постоје две фазе градње обалне утврде, при чему се прва односи на простор на ком се налази некадашње Бродоградилиште чији је власник новосадска грађевинска фирма „Галенс“.

Позвао је локалну власт да учини јавним план приобаља, као и нацрт новог ГУП-а, те да се организује јавна расправа како би грађани и стручна јавност могли да изнесу своје сугестије и примедбе.

ЈП "Урбанизам" је недавно саопштио да нова планска документација, која је у изради, брише из планског документа стамбено-пословну градњу на просторима Каменичке аде, Шодроша и Рибарског острва.

Осим ГУП-а у току је израда Плана генералне регулације приобаља који обухвата Каменичку аду, Шодрош, Рибарско острво, простор некадашњег бродоградилишта, касарну речне флотиле, део Булевара деспота Стефана и плажу Штранд.

Претходна планска документација предвиђала је изградњу хотелског комплекса, пословног објекта уз градску марину и услужне објекте који су захтевали изградњу више саобраћајница за функционално повезивање.

(Бета)