Народна странка

Новаковић: Штетни уговори Милоша Вучевића са кинеском компанијом

Новаковић: Штетни уговори Милоша Вучевића са кинеском компанијом

Поводом јучерашњег састанка градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића са представницима кинеске компаније CRBC (China road and bridge corporation) на којем су прецизирани детаљи у вези са изградњом новог моста на Дунаву, желим да укажем на седам спорних тачака.

Прво - ово није први коруптивни посао који се ради без јасне и јавне процедуре са овим кинеским партнером. Подсећам да та иста кинеска фирма ЦРБЦ гради „фрушкогорски коридор“. За изградњу 47,7 километара ауто-пута уговорена је вредност од 606 милиона евра, што је по грубим проценама и с обзиром на све инфраструктурне објекте на траси, најмање три пута већа цена од реалне.

Друго - поново смо сведоци потпуно нетранспарентне процедуре. Наиме, Влада Србије прогласила је пројекат новог моста пројектом од националног интереса, чиме је избегла међународни конкурс у свим фазама, од пројектовања до изградње моста. Напротив, без трунке срама су констатовали да су пристигле "три понуде кинеских компанија"!

Треће - непосредна погодба, која је омогућена такозваним пројектима од националног интереса, претворила се у отворену корупцију Вучићеве криминалне хоботнице, јер се по правилу ради о многоструко увећаним ценама у односу на реалне.

Четврто - реч је о драстично нерационалним и скупим пројектима, који су нашу земљу већ сада гурнули у дужничко ропство и непотребно интересно везали за једну страну државу.

Пето - као држава која је кандидат за приступање ЕУ, обавезни смо на отворен јавни поступак у којем се кључне инфраструктурне инвестиције реализују кроз међународне тендере, а не клептоманским уговорима без икакве јавне контроле.

Шесто - градња моста непосредно утиче на очување биолошке разноврсности Рибарског острва, Каменичке аде и Шодроша, а формулација из Плана генералне регулације која каже да ће се постојећа вегетација у овим деловима дунавске обале, задржати "у највећој могућој мери", најблаже речено - онеспокојава!

Седмо - Вучевић нас обавештава да је "са кинеским пријатељима било речи и о изградњи централног постројења градског пречишћивача отпадних вода". Скандалозно и бескурпулозно - поново договор „у четири ока" уместо међународног конкурса!

Све наведено говори у прилог потпуног искључења јавности када је реч о кључним развојним плановима Новог Сада.

Зато позивам грађане Новог Сада да пажљиво пратимо све потезе градских власти и да се већ сада спремимо на активан отпор и побуну против штетних уговора по јавни интерес нашег града!

 

Борислав Новаковић,
потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада