Народна странка

Новаковић: Нови Сад претварају у град бетона, нереда и хаоса

Новаковић: Нови Сад претварају у град бетона, нереда и хаоса

Да градоначелник Милош Вучевић и напредњачка власт у граду апсолутно не разумеју на који начин би требало водити рачуна о Новом Саду и његовим грађанима показује и последња најава о уништењу чак 4.000 квадратних метара зелених површина на Булевару Европе, зарад претварања ретких преосталих природних оаза у паркинг места.

То није ништа друго до директно бетонирање извора здравог и чистог ваздуха и индиректно нарушавање квалитета живота свих грађана који живе у том делу града.

Последњих година сведочимо немилосрдном уништавању зеленила у Новом Саду а све у корист пар инвеститора блиских власти а на штету грађана  и њиховог здравља.

Нови Сад поприма изглед градилишта на којем се гради без икаквог реда и плана, и још мало чим оправдава назив Европске престонице културе.

Европски стандарди налажу да је најмање 20 одсто површине града прекривено зеленим површинама, а тај проценат у Новом Саду је свега четири одсто.

То је чињеница које би све нас требало да забрине и да нипошто ћутке не посматрамо уништавање зелених површина у којима одвећ оскудевамо.

Милош Вучевић и управа града Новог Сада тендером траже фирму која ће зелене површине на Булевару Европе претворити у паркинг и тиме зарад 201 паркинг места уништити више хиљада квадратних метара зелене површине.

Како наводи Управа за грађевинско земљиште и инвестиције, разлог томе је што постојећи капацитети не задовољавају потребе становника  о чему је требало да води рачуна инвеститор пре него ли је изградњу и започео.

Уништавање зелених површина не само да естетски нарушава изглед града, већ директно негативно утиче и на здравље грађана.

Посебно је важно проширивати зелене површине управо у таквим насељима у којима је саобраћајница у непосредној близини стамбених зграда које су готово оковане бетоном.

Више зелених површина погодује и микроклими насеља јер су у летњим месецима температуре у парковима и зеленилом богатим квартовима знатно ниже, а дрвореди су и значајна звучна баријера.

Свакако најгоре могуће решење које је Градска управа могла да донесе је управо да се зелене површине додатно нарушавају чиме су још једном показали своју неодговорност према грађанима Новог Сада. 

 

Борислав Новаковић
потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад