Народна странка

Новаковић: Нови Сад трпи огромну штету концесијом за гараже, још један Вучевићев коруптивни подухват

Новаковић: Нови Сад трпи огромну штету концесијом за гараже, још један Вучевићев коруптивни подухват

У понедељак, 8. јуна, пред одборницима новосадске скупштине наћи ће се и предлог одлуке да четири локације у центру Новог Сада за градњу гаража добије приватник на концесију од 43 године. На овај начин, несумњиво, власт Милоша Вучевића прави нови велики проблем за овај град.

Уговор о концесији, за градњу четири гараже у центру града, представља још један изразито штетан уговор за Нови Сад. Пет је разлога којим тај посао угрожава јавни интерес.

Прво, пошто је посао изградње гаража, обзиром на стални пораст становништва и увећање броја моторних возила у Новом Саду изразито исплатив посао, остаје нејасно зашто град из властитог буџета не реализује ову инвестицију, него сигурну и издашну зараду препушта приватном партнеру.

Друго, овај уговор је изразито штетан за ЈКП Паркинг сервис. Уговор предвиђа немогућност наплате паркинга у кругу од 300 метара од гаража, као и могућност да се додатно увећа број места која не наплаћује град, уколико у гаражама концесионара не буде попуњеност већа од 55 одсто. Потпуно је јасно да овим уговором ЈКП Паркинг сервис трпи неповратну штету, која предузећа гура у пропаст.

Треће, све анализе које су рађене у претходним годинама показују да је због јасног тренда увећања броја возила у Новом Саду, крајњи рок у ком град може дати концесију на гараже димензиониран на 25 година. Дајући могућност концесионару да користи гараже 43 године, градоначелник Милош Вучевић је коруптивно поклонио огроман профит страном партнеру, а буџет Новог Сада драстично и непотребно оштетио.

Четврто, начин формирања цене услуга паркирања, овим уговором остао је потпуно недефинисан, што оставља могућност манипулације на штету грађана.

Пето, Нови Сад овим уговором улаже оно што је највредније - грађевинско земљиште и преузима ризик исплативости овог посла. Концесионар, напротив, уз несразмерно мала улагања, избегавајући ризик инвестирања - стиче огроман добит.

Из наведених разлога овај коруптивни посао и грубо нарушавање јавног интереса Новог Сада, пре би требало да буде предмет интересовања тужилаштва него одборника скупштине града које позивамо да одбаце овај штеточински уговор.

 

Борислав Новаковић
потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад