Народна странка

Новаковић за Директно: Бесни рат кланова у врху режима, њихове клептоманске амбиције су безобалне

Новаковић за Директно: Бесни рат кланова у врху режима, њихове клептоманске амбиције су безобалне

Објављено на порталу Директно (www.direktno.rs)

 

Андреј Вучић је поднео тужбу против вас због изјаве да је „Андреј Вучић, без икаквих формалних овлашћења, на врху неформалног система одлучивања у Војводини“. Шта се дешава са овим случајем?

Дешава се управо оно што сам и очекивао. Андреј и Александар Вучић су осиони, бахати и бескрупулозни само зато што се људи из страха или лепог васпитања повлаче пред тим криминалцима. Андреј Вучић је на суђењу изгледао као грогирани боксер. Након што сам рекао да су он и његов брат Александар Вучић, ван сваке сумње највећи криминалци у овом делу Европе, почео је да црвени, мумла, замуцкује, обуздава тикове и хистерише. Типично за шмокљана, храбар је док му се не супротставите, а када станете наспрам њега, онда покаже особине типичне за кукавице. На наредном рочишту сведочиће плагијатор Синиша Мали и Игор Мировић. Они треба да посведоче оно што А. Вучић тврди: да је обичан члан СНС који нема никакав утицај на власт. Подсећам да је Синиша Мали за загребачки "Глобус" изјавио да је "Андреј Вучић сива еминенција СНС-а"! Очекујем од плагијатора Малог да каже како је погрешно интерпретиран.

Каква нам је тренутна политичка ситуација у Србији?

Свако уређено друштво премрежено је институцијама, које раде по закону. Код нас је држава суспендована и све се своди на вољу или зловољу једног човека. Стање је утолико неодрживо, јер је режим потпуно корумпиран и сада отворено долази до сукоба криминалног клана који предводи А. Вучић, против лоповске хоботнице Небојше Стефановића! Очекујем да ће се поделе око плена и интересних сфера продубити и заоштрити, јер обим средстава око којих се боре је лимитиран, а њихове клептоманске амбиције безобалне. У таквој ситуацији посао опозиције је једноставан. Морамо уочити тачке отпора, незадовољства и побуне. Та енергија усмерена против Вучића не сме да се распрши. Морамо је објединити, увећати и усмерити против стубова овог система. Формула успеха сваке побуне је да одлучна мањина ослободи страха ћутљиву већину. Опозоција мора гласно и одрешито да изговара, оно што обичан човек, опхрван страхом од овог режима себи мрмља у браду. Жамор и румор народног незадовољства треба претворити у отресит и куражан став.

Које су кључне промене потребне Србији?

Потребна је промена политичке културе. Уместо вођа и политичких лидера као окоснице политичког живота, потребна нам је уређена држава, а уређен поредак почива на квалификованом чиновништву од струке и знања. Друго, потребна је промена изборног система. Предлажем да се чист пропорционални систем мења у персонализовани пропорционални систем. Дакле, грађани не треба више да гласају за странке него угледне личности. Пропорционални изборни систем је произвео послушност и дисциплину као главне одлике политичког система. Када грађани буду гласали за личности, онда ће одборници и посланици рачун полагати грађанима који их бирају, а не странкама које су само формални предлагачи. Напокон, пропали модел неолиберализма, на чијој застави пише: профит или пропаст; победник или покојник, морамо заменити социјално одговорном државом која превенира социјално екстремне ситуације и појављује се у улози заштитника општег интереса и економски најугроженијих делова становништва.

Да ли ће бојкот избора послати поруку да Србија вапи за нормалним изборним процесима и враћањем демократије?

Апсолутно. Замислите трку на сто метара у ком ваш противник има педесет метара форе, а притом он трчи у спринтерицама, а ви имате тегове на ногама. Бесмислено је учествовати у изборима чији је исход потпуно предвидив и не постоји промил шансе не да победите него ни да остварите пристојан резултат. Прво, имамо медијски мрак и немогућност опозиције да саопшти своје ставове. Друго, Александар Вучић је ангажовао све криминалне структуре на куповини гласова. Готово половину гласова које СНС "освоји" на изборима они купе идући од куће до куће, не са лецима него са новцем у руци. У Новом Саду, већ сада, како то они кажу, купују гласове у "преплати"! Тако евидентирају капиларне гласове, којима ће у кампањи само додати још мало новца, онолико колико "берза" капиларних гласова буде диктирала. Напокон, они и даље хапсе и малтретирају политичке опоненте. Типичан пример је Александар Обрадовић, узбуњивач из "Крушика". Свугде у свету негује се институција узбуњивача и охрабрују се људи да пријављују криминал и незаконито поступање власти и државних чиновника, једино се у Србији узбуњивачи хапсе!

Како коментаришете привођење председника општине Стари град и председника београдског одбора Странке слободе и правде Марка Бастаћа на информативни разговор?

Очито је сазрело време да Вучић на олтар маркетиншког рејтинга, принесе неку од жртава из реда својих најближих сарадника, који су видно огрезли у криминалу. Тиме гестом би упутио добру поруку бирачима, јер би могао да каже да је закон исти за све и да никог чланска књижица СНС-а не може заштитити. Међутим, СНС је устројена по мафијашком принципу и ако Вучић било ког од виђенијих сарадника ухапси, то би била порука целој организацији, да потенцијално сви могу доживети ту судбину. Отуда његова реченица, која се претворила у поштапалицу "не дам Гашића, не дам Лончара, не дам Малог"...То може да функционише извесно време, међутим, ако ти не даш никог, на крају ће народ тражити твоју одговорност, јер не само што штитиш те криминалце него си и њихов шеф! Отуда је и привођење Марка Бастаћа на информативни разговор, примитивно спиновање и скретање пажње са реалних афера и криминала у самом врху СНС-а! То је једнодневни игроказ који неће скренути пажњу нити умањити чињеницу да је Александар Вучић инспиратор и креатор најкрупнијих коруптивних афера које потресају државу - закључио је Новаковић.