Народна странка

Народна странка: Власт прећутала озбиљне последице највећег загађења на планети

Народна странка: Власт прећутала озбиљне последице највећег загађења на планети

Београд је јуче ујутру, у једном тренутку, био убедљиво најзагађенији град на планети Земљи, због чега су становници главног града Србије могли да осете озбиљне здравствене тегобе.

Подаци са сајта "World Air Quality Index" су показали да је Београд, са индексом квалитета ваздуха 399, био испред Делхија (Индија), Катмандуа (Непал), Колкате (Индија) и Лахора (Пакистан), чији се индекс загађености кретао од 174 до 195.

Иако је сличне разултате мерења имала и Агенција за заштиту животне средине, нико од надлежних није изашао у јавност и препоручио грађанима да избегавају да време проводе напољу, не отварају прозоре, носе маске и укључују пречишћиваче ваздуха.

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине је упозорио на стање квалитета ваздуха у Србији, и указао да количини загађујућих материја у ваздуху значајно доприносе термоелектране, градске топлане, јавне установе и домаћинства са својим котларницама и ложиштима, индустрија и саобраћај.

Јуче ујутру смо вероватно имали комбинацију хладног времена, котларница, ложишта и појачаног саобраћаја, која је довела до алармантног индекса загађености.

Према најновијим подацима Светске здравствене организације, суспендоване честице мање од 10 микрона (ПМ10) одговорне су за преурањену смрт око 6.000 људи у Србији.

Ресорни одбор Народне странке захтева да хитно почне рад на примени мера за смањење загађења које производе градске топлане и мера за смањење загађења у саобраћају.

Народна странка тражи и значајније пошумљавање, јер само један хектар шуме може да веже око 15 тона угљен-диоксида, филтрира између 50 и 70 тона прашине и ослободи око 11 тона кисеоника годишње.

 

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине