Народна странка

Народна странка Београд: Град и општина саучесници у уништавању Врачара дивљом градњом

Народна странка Београд: Град и општина саучесници у уништавању Врачара дивљом градњом

Народна странка саопштила је данас да се у београдској општини Врачар нелегална градња одвија у „отвореној сарадњи“ локалне власти и оних који крше законе, а да су последице трајне и готово непоправљиве, и да је та централна градска општина постала „симбол дивље градње“, попут Калуђерице.

„Неке улице су толико унакажене да су у њима створени ’топлотни  тунели’ који живот чине неподношљивим, лети због врућине и никаквог протока ваздуха, а зими због појачаних удара ветра. У Новопазарској нема више ниједног дрвета, а последице такве градње видљиве су и у Мачвансккој, Тамнавској, Моме Капора и Патријаха Варнаве“, наводи се у саопштењу Градског одбора Народне странке Београд.

У саопштењу се наводи да је у општини Врачар „на мала врата уведен институт полулегалне градње“, која се у пракси одвија тако да се гради два или три спрата више него што је предвиђено локацијском дозволом за градњу, и то без икаквих правних последица, осим у ретким случајевима када то стигне до медија или када се прекршиоци закона међусобно сукобе.

„Чак и када се утврди  да је прекршена дозвољена спратност, то се увек догоди са великим закашњењем и када је готово немогуће срушити дивље изграђене спратове. У општини Врачар готово да нема објекта у новоградњи који је у складу са локацијском дозволом“, наводи се у саопштењу.

„Нема ни говора да је у питању само дрскост инвеститора, него је потпуно јасно да је реч о координисаној акцији са надлежнима у општинској и градској управи“, додаје се.

Градски одбор Народне странке Београд наводи да су последице „урбанистичког хаоса“ на Врачару додатно погоршале тежак проблем недостатка паркинг места у тој општини.

„Грађани Врачара и Београда заслужују администрацију која ће решавати проблеме у интересу становника те општине и града, насупрот оних који своје мандате доживљавају као прилику за бахато владање у корист својих џепова и партијске касе“, навела је Народна странка Београд.