Народна странка

Народна странка Београд тражи од Уставног суда да прогласи Око соколово неуставним

Народна странка Београд тражи од Уставног суда да прогласи Око соколово неуставним

Одборничка група Народне странке у Скупштини Београда поднела је данас Уставном суду Србије иницијативу за оцену законитости и уставности одлука којима је у главном граду уведен систем за надзор паркирања „Око соколово“.

Ако буду оспорени акти гадске власти којима је комуналној милицији дато у надлежност да користећи "Око соколово" кажњава за непрописано паркирање, грађани који су платили казну могли би да траже накнаду штете.

"Комунална милиција може да кажњава само за паркирање на јавним површинама које нису предвиђене за јавни сабраћај, као што су зелене површине", рекао је одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, новинарима испред суда, након што је  предао иницијативу.

Павловић је прецизирао да комунална милиција није надлежна за саобраћај, него Министарство унутрашњих послова и саобраћајна полиција, тако да би Уставни суд требало да стави ван снаге акте Града којима је то омогућено.

"Ти акти су противни важећим законима, којима је та материја регулисана, али и Уставу Србије јер нарушавају правни поредак", рекао је Павловић.