Народна странка

Народна странка Београд: Где је завршио новац за канализацију у Гроцкој

Народна странка Београд: Где је завршио новац за канализацију у Гроцкој

Одборници Народне странке у Скупштини Београда затражили су градске власти и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу да саопште када ће становници насеља Калуђерица у општини Гроцка добити канализацију и докле је стигла израда идејног решења за тај пројекат.

„Реч је о још једном пројекту који је највероватније већ плаћен новцем из буџета, а услуга није обављена, док јавност нема контролу трошења новца грађана. Зато смо Дирекцији предали захтев за приступ информацијама од јавног значаја у вези са градњом канализације у Калуђерици“, рекао је одборник Народне странке Милош Павловић у програму „Београдске теме“.

Председник Општинског одбора Народне странке Гроцка Игор Стојменовић рекао је да Народна странка у захтеву тражи одговор на питање зашто становници Калуђерице ни после две године не знају докле је стигло пројектовање идејног решења за канализацију у том насељу.

„Дирекција је крајем децембра 2018. године расписала јавну набавку за израду идејног решења за канализацију у Калуђерици, а крајем фебруара 2019. године отворене су понуде по јавној набавци и посао су добиле две фирме из Новог Сада. Грађани ни после више од две године нису обавештени да ли је посао завршен, а рок је одавно прошао“, рекао је Стојменовић.  

Стојменовић је навео да је заменик градоначелника Београда Горан Весић у децембру 2020. године дао две различите изјаве за недељу дана – прво је рекао да Београд преговара са Европском инвестиционом банком о зајму за тај пројекат, а потом да се преговара са Европском банком за реконструкцију и развој.

„Целу ствар још нејаснијом чини и изјава председника општине Гроцка Драгана Пантелића, који је пре четири дана рекао да Град Београд у име те општине преговара о зајмовима са европским инвестиционим фондовима“, додао је Стојменовић.

Стојменовић је упитао са ким Град Београд преговара и која је од ових изјава тачна „ако „уопште и има истине у ономе што говоре Весић и Пантелић, као и када ће грађани Калуђерице бити обавештени када ће коначно бити решен проблем канализације у том насељу.

Председница одборничке групе у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да је идејно решење требало да буде завршено у року од 270 дана, почев од 19. марта 2019. године, али да није познато шта се догодило са тим пројектом.

„Једино што је сигурно јесте да грађани Калуђерице још немају канализацију и да су сви рокови вишеструко пробијени. Када буде сачињено идејно решење, онда следи завршетак пројекта за грађевинску дозволу да би се након тога уопште нешто и могло градити“, закључила је Марина Липовац Танасковић.